Uffizi Képtár

2019.05.30. 17:23

Velencei és firenzei mesterek művei kaptak helyet a felújított termekben

A százöt festményt eddig a múzeum raktáraiban őrizték, és nagyjából egyharmadukat évek óta nem láthatta a nagyközönség.

"La Venus d'Urbin (La venere d'Urbino). Peinture de Tiziano Vecellio dit le Titien (1490-1576), 1538. Galleria degli Uffizi, (Offices), Florence (pse92790) ©Electa/Leemage

Forrás: AFP

Fotó: leemage

A XVI. és XVII. században élt olasz mesterek festményei kaptak helyet a firenzei Uffizi Képtár a héten megnyílt felújított termeiben.

A több mint 1100 négyzetméteren elterülő 14 új teremben velencei és firenzei művészek, köztük Tiziano és Tintoretto alkotásai sorakoznak.

A 105 festményt eddig a múzeum raktáraiban őrizték, és nagyjából egyharmadukat évek óta nem láthatta a nagyközönség.

„Ezek a remekművek most újra láthatóak az Uffizi új, tágas csarnokaiban, ahol nagy számú látogató tudja majd megcsodálni őket” – mondta Eike Schmidt, az intézmény igazgatója, hozzátéve, hogy a felújított termeknek köszönhetően olyan, mintha egy új múzeum nyílt volna a képtárban.

Az új részlegében kiállított leghíresebb művek egyike Tiziano festménye, az Urbinói Vénusz, amely két másik alkotással osztozik egy termen.

A felújított termek színei a falaikon lévő alkotásokat tükrözik: a zöld a velencei reneszánsz festészet képviselőinek alkotásaira jellemző szövetekre, míg a sötétszürke a firenzei iskolára utal.

Federico Barocci Madonna del Popolo című festménye az Oszlop-teremben kapott helyet, amelynek világos falai egy templomhoz teszik hasonlóvá a teret.

A teremben, amelynek közepéből egy nagy, mennyezetig érő oszlop emelkedik ki, az ellenreformáció idejéből való oltárképek sorakoznak.

A csaknem egy évig tartó felújítási munkálatok összköltsége nagyjából 700 ezer euró (227 millió forint) volt, amelynek egy részét – 100 ezer dollárt (29 millió forint) – a Friends of the Uffizi Gallery nevű amerikai szervezet adományozta a múzeumnak az Urbinói Vénusznak otthont adó terem kialakításához.

A szervezet egyik tagja, Trish Savides 15 ezer dollárral támogatta Lorenzo Lotto Szent család című képének restaurálását.

Borítókép: Tiziano festménye, az Urbinói Vénusz. / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!