Rhinoceros unicornis

2021.01.13. 20:13

Veszélyeztetett indiai orrszarvú született egy lengyelországi állatkertben

Január 6-án világra jött nőstény az első indiai orrszarvú, mely az intézményben született annak 155 éves történelmében – közölte szerdán az állatkert.

Greater One-horned Rhino (Rhinoceros unicornis) portrait in the grassland, Chitwan National Park, Nepal. /

Forrás: Biosphoto / N. Cegalerba / AFP

Fotó: J. Szwemberg

Veszélyeztetett indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) született a wroclawi állatkertben Lengyelországban. Szülei a hétéves Maruska és a 11 éves hím, Manas – számolt be az MTI.

Maruska csodálatosan viselkedik Radoslaw Ratajszczak, az intézmény igazgatója szerint. „Gondoskodik kicsinyéről, táplálja és nagyon finoman bánik vele annak ellenére, hogy több mint 2 tonnát nyom. Például amikor lefekszik, nagyon vigyáz a picire, nehogy agyonnyomja, még óvatosan arrébb is tereli” – mondta Ratajszczak.

Az indiai rinocérosz nagyon közel került a kihaláshoz, az 1970-es években elindított fajvédelmi programoknak köszönhetően azonban mára egyedszáma mintegy 3600-ra emelkedett a világ 66 állatkertjében élő több mint 170 példánnyal együtt.

Az indiai rinocérosz 3,8 méteresre is megnőhet, súlya elérheti a három tonnát. Észak-India nedves, füves területein élnek, többnyire füvekkel, levelekkel és gallyakkal táplálkoznak, de fogyasztanak gyümölcsöket és a vízi növényzetet is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!