Életmód

2009.02.28. 17:22

Hazudhatunk... A holmink elárul!

Ha valaki beenged a lakásába, az intim szférájába nyerhetünk bepillantást. Amit addig gondoltunk, hittünk róla, egy pillanat alatt változhat meg gyökeresen, amint meglátjuk, milyen környezetben él, mivel veszi körül magát.

BAMA

Mindez visszafelé is igaz: talán nem is hinnénk, mi mindent elárulnak a lakásodban, szobádban található tárgyak. Egy új teória szerint háromféle módon dekódolható egy élettér, és ezek kombinációja nyújtja a személyes „analízist”.

Ez szeretnék lenni

Az elsőbe az úgynevezett egyéniség-tárgyak tartoznak: olyan dolgok, amelyekkel kommunikáljuk a világ felé, mi fontos számunkra, mit tartunk értéknek. Az otthonunkban és az irodában mások is láthatják a fotókat, képeket, amiket kiakasztunk. A Rolling Stonesról mindenkinek a vadság, Marylin Monroe-ról a szexi és elragadó nő, Audrey Hepburnről pedig a finom elegancia jut eszébe. Ha valaki egy Marilyn-képet tart a falon, ezzel azt adja mások tudtára, hogy nagyra tartja a nőiességet és a dinamikus, szexi tulajdonságokat egy nőben. Azt is jelenti, hogy – valószínűleg tudat alatt – önmaga is ilyenné szeretne válni, vagy azt szeretné, hogy ilyennek lássák.

Ezt szeretem érezni

A második kategóriába tartoznak az érzelem-szabályozók: olyan tárgyak, eszközök, amik befolyásolják a hangulatunkat. Ez lehet illóolaj, gyertyák, valamilyen zene, vagy épp színes lámpák, amik vidámmá, energikussá teszik a szobát. A fényképek is érzelem-szabályozók: ránézel, és azt az érzést váltja ki belőled, amire vágysz, amit újra át szeretnél élni. Ezért tartod szem előtt a kedveseddel, a barátaiddal készült fotókat – többnyire a vidámakat.

Ez mind én vagyok

A harmadik fajta dekóder a viselkedésünkből, szokásainkból eredő holmik jelenléte, állapota, helyzete. Egy üres kávésbögréből látjuk, hogy az illető szeret kávézni, hogy nem szeret elpakolni maga után, és hogy valószínűleg nem zavartatja magát az élet apó bosszúságai miatt. Egy kaotikus íróasztal sem azért van úgy elrendezve, mert azt szeretnénk tudatni a világgal, hogy rendetlenek vagyunk. Egyszerűen kaotikusan működünk, és ez meglátszik, ennyi.

Apróságok jelentősége

- Sok fotó a falon barátokkal kirándulásokról, nyaralásokról, partikról: megmutatja, hogy fontosak a társas kapcsolatok az illetőnek, nyílt és aktív személyiség, valószínűleg nem szeret egyedül lenni, és sokkal jobb barát, mint főnök.

- Idézetek, inspiráló feliratok: a tudatos, de kissé neurotikusba hajló személyiségű emberek szeretik ezt az érzelem-szabályozót használni, hiszen jobb hangulatuk lesz tőle, aktívabbakká és magabiztosabbá teszi őket.

- Friss virág vázában: ritka, hogy mindennapi része legyen egy szobának. Vagy épp nagyon tavasz van, vagy szerelem van a levegőben, vagy pedig különösen fontos a természet és az esztétika a lakó számára. Nem rohan, nem hagy félbe dolgokat, gondosan kicseréli a vizet a vázában.

- Ahol félig kiivott kávésbögrét találunk a laptop mellett, a szék támláján kiteregetett úszóholmit, és néhány pár cipőt lakásszerte, ott egy spontán és impulzív ember lakik, aki talán egy kicsit felelőtlen, de határozottan a pillanatnak él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!