Életmód

2009.05.24. 16:47

Szex ellen hatásos az apai védelem

Féltik tini gyerekeiket az apák, ezért mindent megtesznek, hogy megvédjék őket az ideje korán létesített szexuális kapcsolatoktól. A nagyvilág hírei.

BAMA

Egy nemrég megjelent tudományos cikkből kiderül, hogy az összetartó családokban védettebbek a tizenévesek a túl korai szexualitással szemben. A tinédzserkori szex-szokásokkal kapcsolatos vizsgálatokba több mint háromezer tinit és családjaikat vonták be a bostoni egyetem docensei. Kiderült, hogy a közös programokat szervező családok – első sorban az apák – védik a gyerekeket a veszélyes szexuális magatartástól. Az olyan tevékenységek, mint a közös vacsora, a sportolás és játék, vagy akár egy mozi is elősegítik a mindennapi gyerek-szülő kommunikációt és a bensőséges kapcsolatot. Az ilyen együttlét során a szülők át tudják adni értékszemléletüket, ami segít a tiniknek a döntéshozatalban. (Az évtizedes önmegtartóztatásra biztató kampányok ellenére becslések szerint a fiatalok negyede átesik első szexuális kapcsolatán 15 éves korára.)

A meditáció okosabbá tehet

Az MRI-s vizsgálat során kiderült, hogy a hosszú ideje meditációs gyakorlatokat végző alanyok agyának bizonyos területei lényegesen nagyobbak, mint a hasonló összetételű, nem meditáló csoport tagjaié. „Tudjuk, hogy azok, akik folyamatosan meditálnak, képesek pozitívan gondolkodni, érzelmileg stabilak, megfontoltan cselekszenek.” – mondta Eileen Luders, kutató-munkatárs, a cikk vezető szerzője. A tanulmány során Luders és munkatársai 44 embert vizsgáltak: 22 kontrollszemélyt, és 22 olyat, akik különféle meditációs módszereket gyakoroltak, mint pl. Zazent, Samathát, Vipassanát és másokat. A meditálók több mint fele elmondta, hogy napi 10-90 percben végez évek óta meditációs gyakorlatot.

Szorongásra is hatásos a szerelmi serkentő

A kava, ma már nemcsak a benszülöttek szorongás elleni biztonságos, mellékhatások nélküli „gyógyszere”, hanem a szerelmesek egyik kedvence is. A növényt, melyet a Csendes-óceán szigetvilágában már több, mint 3000 éve használnak kultikus és gyógyászati célokra – most a Queensland Egyetem egyik kutatócsoportja is „felfedezte”. „A 60 fős vizsgálatában résztvevők a kava tabletta beszedését követően kevésbé aggódtak, szorongásuk megszűnt, és emellett a depressziót is pozitívan tudja kezelni”. – nyilatkozta a kutatócsoport vezetője. A kava nyugtató hatású, miközben az alkohollal ellentétben a tudat éber marad. A szerelmesek is szívesen fogyasztják: együtt rágták el a tablettát az együttléteket megelőzően, mert az intim pillanatok előtt lazító, feszültségoldó hatással bír – így tulajdonképpen egy enyhe szerelmi serkentőként is felfoghatjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!