Életmód

2009.06.25. 11:16

Mínusz 59 kiló gyomorgyűrűvel

Rengetegen érezik úgy, hogy fogyniuk kell, és bár tengernyi segítséget, ötletet, módszert és szert kaptak hozzá, mégsem sikerült. Hogy miért? Ez a kérdés. A válasz pedig egyszerű.

BAMA

Lefogyni könnyű. Meghízni azonban sokkal könnyebb.
Az ember egy hétig koplal: mínusz másfél kilót mutat a mérleg. Hétvégén megsajnálja magát: felugrik kettő. Napi másfél óra edzéssel lefarag fél kilót, míg egy kihagyott nap, és máris plusz másfelet mutat a mérleg. Egy kiadós szerelem után újabb hat megy le, a szomorú csalódás pedig felpakol plusz hetet.

Mínusz 59 kiló gyomorgyűrűvel

És itt van még hátramozdítónak az időtényező: mert három napig ki lehet bírni csak grillcsirkén meg feketekávén. Tíz napig sokan kibírták már léböjtön. De ez a maximum. Utána jönnek a falási rohamok, meg az éjjeli frizsidernyitogatás... Ezért is csodáljuk azokakat a keveseket, akik egy-másfél év alatt 20, 30 kilót adtak le, vagy ennél is többet – mint Kővári Krisztina, aki 59 kilót fogyott.

– Nincs ezen semmi csodálni való – mondja a feltűnően csinos harmincas évei elején járó Krisztina. – Az utolsó pillanatban kaptam észbe, amikor már 135 kiló voltam, és már alig tudtam mozogni. Sokan vannak, akik azt gondolják most magukban: hogyan lehet ennyire meghízni? Úgy, hogy sokat eszel. Nem tagadom, kényszeres evő vagyok. Nem fogom hormonális meg egyéb okokra. Soha életemben nem voltam sovány – még gyerekkoromban sem. Mindig nagyon szerettem enni. Ahogy most is szeretek.
Már 20 éves korom környékén is kilencven kilós voltam. – és évről-évre csak híztam. 2005-ben elmentem a körzeti orvosomhoz – ő mondta először, hogy a súlyom miatt életveszélyben vagyok. Elküldtek volna CT-re, de az orvos azt mondta, hogy a gép csak 120 kilós testet lát át. Az enyémet már nem. Ekkor komolyan megrémültem.
Elkezdem fogyókúrázni, kínnal-keservvel sikerült megszabadulnom 15 kilótól. Azonban jött a december, és többet szedtem vissza, mint amennyit leadtam. Olyan reménytelennek tűnt az egész. Éreztem, hogy segítség nélkül nem fog menni. Már régen gondolkodtam rajta, de ekkor eldöntöttem, mindenképp gyomorgyűrűt szeretnék. Ma már azt mondom, ha háromszor ennyibe kerülne, akkor is megérné. Másfél-két év alatt fogytam le 59 kilót, és még szeretnék hatot.”

Nem csak esztétikailag teher a túlsúly

Aki még nem élte át, milyen az, amikor mozdulni sem tud az ember a súlyától, vagy egy apróságnak tűnő feladat – mint például cipőbekötés – is alaposan megizzasztja és lefárasztja, nem tudhatja, hogy az esztétika mellett mekkora teher nagy testben élni. Számos fogyókúra, betegség és hónapokig tartó önsanyargatás – és az eredmény szinte semmi. Rengeteg olyan dolog teszi széppé a hétköznapokat, ami egy ducinak rettentő nehézséget és kellemetlenséget okoz.

Nem pusztán arról van szó, hogy a beteg gyomrába egy szűkítő gyűrűt ültetnek, mely a gyomor szűkítése során csökkenti a felszívódó kalóriák mértékét, ezáltal téve egyszerűvé a plusz kilók leadását. A gyomorgyűrű műtét utáni életvitel és táplálkozás szoros odafigyelést igényel a betegés a kezelőorvos részéről is.

Kinek javasolt?

A gyomorgyűrű, mint műtéti megoldás csak akkor jöhet szóba, ha a testtömeg-index 40 kg/m² felett van, és egy vagy több társbetegség is fennáll, továbbá ha a fogyókúrás módszerek többszöri próbálkozás után sem hoztak eredményt.
Ezzel a sebészi beavatkozással jojo-effektus nélkül lehetséges az évi 45-50 kg-os fogyás. Természetesen a tartós eredményhez a fogyni kívánó kitartására és akaraterejére is feltétlenül szükség van.

A műtét előtt természetesen aprólékos labor- és egyéb vizsgálatok sora szükséges, némely esetben beleértve a gyomortükrözést, hormonális betegség gyanúja esetén pedig a hormonstátusz felmérését.

Az étkezést is meg kell reformálni!

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a gyűrűt nem elég csak behelyezni, azzal tudni kell együtt élni! A műtét és a fogyás sikerét valójában nem a műtét, hanem a hosszú évek során a gyűrűvel történő „együttélés” minősége és a helyes életmódbeli szokások kialakítása határozza meg!
Maga a gyűrű egymagában nem tesz csodát! Természetesen testre (egyénre és súlyra) szabottan át kell reformálni az étkezést és az étrendet, és az ételt lassan, jól meg rágva, kis mennyiségben lehet csak enni. Sok étel (alapanyag) tiltólistára kerül majd, a szénsavas üdítők fogyasztása pedig szigorúan tilos!

Ha nem válik be - kivehető

Ha valami miatt mégsem működik a módszer, ki lehet vetetni, de utána már többé nem teszik vissza. Ami viszont jó: ha szükséges, tudnak rajta állítani, így még a gyermekvállalásnál sem jelent akadályt. (A gyűrűnek egy része ugyanis egy állítótartály, melybe a műtét után kívülről folyadék fecskendezhető be vagy a tartályból folyadék szívható le, így lehet állítani a gyűrű feszességét.)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!