Életmód

2009.07.28. 16:49

Impotenciát okoz a dohányzás

A fiatal férfiak körében az impotencia egyik markáns oka a dohányzás, ugyanis csökkenti a pénisz vérellátását és károsítja az erekció fenntartásáért felelős szerveket. A nagyvilág hírei.

BAMA

Régóta köztudott, hogy a dohányzás igen nagy hatással van a nemi hormonokra, melyek a nők és férfiak közötti nemi különbségek kialakulásáért felelősek, az azonban csak nemrég nyert bizonyítást, hogy a dohányfüstben található méreganyagok impotenciát okozhatnak.

A dohány ugyanis - bizonyos mértékben - megváltoztatja a szervezet által kiválasztott nemi hormonok arányát, és a spermium termelődéséért felelős szerveket is károsítja. A kutatások szerint a dohányzó férfiaknak több a károsult vagy deformált spermiuma és kisebb az ondószáma, mint nem dohányzó társaiknak.

Gombaölő szerrel az öregedés ellen?

Texasi kutatók kimutatták, hogy egy, a Húsvét-szigeteken talált gombaölő szer életnövelő hatással bír. A kutatók húsz hónapos egereken vizsgálták a szert (életkoruk egy 60 éves emberének feleltethető meg), és úgy találták, hogy a rapamycin nevű keverék 30-38 százalékkal megnövelte az életkorukat. Magát az anyagot nem most fedezték fel, korábban már a szervátültetések utáni szervkilökődés megelőzésére használták.
A kutatás vezetője, Richardson professzor már több mint harminc éve foglalkozik az öregedési folyamat lelassításával, meggátolásával, de ilyen eredményt még soha nem ért el. Jelenleg csak két élettartam-meghosszabbító eljárás ismeretes: a kalóriabevitel-csökkentés és a génmanipuláció. Az új életelixír, azaz a rapamycin részben úgy hat, mint a korlátozott kalóriatartalmú étrend. „Ez az első bizonyítéka annak, hogy a öregedési folyamat valóban lelassítható, és gyógyszeres kezeléssel az élettartam meghosszabbítható."

Mégsem utáljuk a reklámokat

Egy frissen közzétett nemzetközi kutatás szerint a fogyasztók egyáltalán nem utálják a reklámokat, sőt felismerik ezek gazdaságra gyakorolt és személyes hasznát. A többség egyetértett azzal, hogy a reklámok amellett, hogy segítenek a választásban, hozzájárulnak a széleskörű, megbízható és olcsó termékkínálat megvalósulásához. A Nielsen piackutató 50 országra kiterjedő felmérésének eredménye szerint a fogyasztók nagy többsége úgy véli, a reklámok alapvető szerepet játszanak a gazdaság működésében, segíti az új munkahelyek létrejöttét, hozzájárul a gazdasági növekedéshez, és növeli a piaci versenyt, ami pedig jobb minőségű és olcsóbb termékkínálatot eredményez. A megkérdezettek a reklámok személyes hasznát is értékelték. 67 százalékuk például úgy véli, hogy a reklámokban közölt információk segítik hozzá ahhoz, hogy vásárlásai során a legjobb döntést hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!