Életmód

2010.03.04. 10:05

A hangok gyógyító ereje

Az első érzék, ami a magzatban kifejlődik, és az utolsó, ami a testtel elmúlik, a hallás. A hang egy varázslatos, titokzatos közeg, ami körülvesz bennünket, inspirál, mozgat, érzéseket kelt, elbűvöl és meggyógyít bennünket.

Nana.hu

A világban mindennek van rezgése, még a tárgyaknak is. Így az ember többszörösen is rezgésekből áll össze: a biológiai teste, az elméje, a lelke mind rezgéseket bocsát ki és érzékel is egyúttal. Így nem csoda, hogy akkora hatással van ránk a környezet, és a hangok, amik minden irányból körülvesznek bennünket.


Híd a lélekhez


A zene esztétikája olyan hullámhosszokat küld felénk, aminek segítségével képes megkerülni a gondolkodási sémákat vagy az ésszerű és logikusnak tűnő berögződéseket, és egyenesen a szívünkbe vezetni vissza bennünket. A hang, amit a gyógyítás és a felemelés szándékával bocsátanak ki, egy vibrációs hidat hoz létre a jelen pillanatához, ahol minden gyógyulási folyamat történik. A zene le tudja lassítani és ki tudja egyenlíteni az agyhullámokat: a körülbelül percenként 60 ütést tartalmazó zene a hétköznapi tudatosság béta szintjéről a magasabb tudatosság és a nyugalom alfa szintjére tud emelnibennünket.

A rezgések harmóniája

A zene és a hangterápia számos bizonyított gyógyító hatással bír, kezdve a vérnyomás és a pulzus normalizálásától a megnövekedett energián, az egészségesebb immunrendszeren át az általános jó közérzet és belső béke megteremtéséig. A hang varázslatos hatását évszázadok óta ismerik. Pitagorasz úgynevezett „zene-orvosságot” használt, amiben a hangok olyan kombinációját hozta létre, ami segített a belső diszharmóniát csökkenteni, hogy lenyugtassa az elmét. Hippokratész, a nyugati orvoslás atyja Ascelpius gyógyító templomába vitte a betegeit, és a zene segítségével állította helyre belső harmóniájukat.

A hangterápia modern kori alkalmazásai nagyon szerteágazóak, ide tartozik többek között a zeneterápia, a dobok, a kristályedények használata, a didgeridoo, a harangok és a tibeti éneklő tálak is. Ezek a hangok a terápia során egy egészen különös atmoszférát teremtenek, szinte fürdünk az általuk létrehozott rezgésekben, ami mindenünket átjárja.

Mi a mai dalod?


A világ manapság rettentően zajos, kaotikus, tele van kellemetlen, ártalmas rezgésekkel. Más szemmel nézve viszontbékés, gyönyörű és nyugodt - az ellentétek egyre élesebbek. Nekünk viszont megvan a lehetőségünk a választásra: ha nem a béke és nyugalom szigetén élünk, körülvéve fákkal, virágos rétekkel és madárdallal, akkor teremtsük meg magunk számára ugyanezt rezgésekben! Aki harmonikus zenével veszi körül magát, az testét-lelkét megfürdeti az örömben és a szépségben nap mint nap. Az éneklés pedig a lélek hangja. Amikor megragad bennünk egy-egy dal, az üzenni akar nekünk valamit. Énekeljük, amíg csak élvezzük, amíg szükségét érezzük. És találjuk meg azokat a hangokat, azokat a zenéket, amik megnyugtatnak, jókedvre és mosolyra derítenek.

A világban rengeteg a fájdalom, és ez mindenkire hatással van, aki benne él. A lelkeknek nagy szükségük van egy kis gyógyulásra, hiszen a fizikai test is így tud csak meggyógyulni. Ennél egyszerűbb módja talán nincs is a gyógyulásnak: figyelj oda a benned levő hangokra, lélegezz, majd énekelj… dobolj… hümmögj...vagy keresd meg azt a zenét, ami a legjobban esik abban a pillanatban, és add át neki magad és a tested teljesen. Fantasztikus ereje van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!