Életmód

2010.05.23. 10:45

Ikreket várva

Mit tennél, ha kiderülne, hogy ikreket vársz? Bizonyára vegyes érzelmekkel – ujjongással és talán egy kis pánikkal – néznél a jövő felé. Tudod, mivel jár az ilyen terhesség?

NANA.HU

Amilyen sokan szeretnének egyetlen szüléssel eleget tenni családtervezési elképzeléseiknek, legalább olyan sokan aggódnak, nehogy több baba foganjon a méhükben. Csodás dolog ikreket látni, de vajon milyen érzés megtudni, hogy rögtön kétgyermekes (vagy több) anya leszel?

Ha már vannak ikrek a családban, vagy termékenységi kezelés útján fogant a méhedben új élet, valamennyire számíthatsz rá, hogy ketten növekednek majd a pocakodban. Ha azonban váratlanul érkezik a hír az ultrahang vizsgálat után, elképzelhető, hogy kisebb „sokkot” kapsz. Mert még mindig kisebb mítosz övezi az ikerterhességet, és így hirtelenjében nem tudod, mire is számíthatsz az elkövetkező hónapokban, években.


A terhesség alatt

Ikerterhességnél fokozottabban kell számítanod a reggeli „tengeribetegség” bekövetkeztére, és az is előre garantálható, hogy valószínűleg az egész terhesség alatt fáradtnak fogod érezni magad (és szükséges is kellő pihenés).

Már a terhesség első felében jelentkezhet a hátfájás, gyomorégés, később, miután a méhed nagyobb lesz, egymáshoz présel más szerveket a szervezetedben, ezért gyakorivá válhatnak az emésztési zavarok, és a kezed, lábad is jobban felduzzadhat, mint egy „hagyományos” terhességnél.

Maga a terhesség rövidebb, mint egy magzatnál – átlagosan 36-37 hét az „egy babás” 40-nel szemben. Ez is koraszülésnek minősül, de szerencsére a neonatológusok (újszülöttek kezelésére szakosodott gyermekorvosok) erőfeszítéseinek hatására a korábbi világrajövetel okozta ártalmak a minimálisra csökkenthetők.


Gyakori ellenőrzések

Az ikerterhesség a szokásosnál gyakoribb ellenőrzéseket kíván majd meg, és nem kizárt, hogy az orvos a terhesség késői szakaszában a kórházban maradásra (vagy befekvésre) ösztönöz, hogy kizárhassanak minden problémát.

Az ikerterhességben vannak olyan vizsgálati eredmények, melyek eltérnek az egyes terhesség normálértékeitől, ilyen a szérum AFP vizsgálat, amelynek értéke szinte mindig magasabb, mint az egyes terhességben.A terhesgondozás során a szokásos ultrahang vizsgálati gyakoriság nem elegendő, a 28. héttől két hetente ajánlatos teljes körű ultrahang vizsgálatot végezni, mely során mérik a magzatok fejlődési ütemét, a magzatvíz mennyiségét.

A vérnyomásra is oda kell figyelned (gyakran magas lehet), és „soron kívüli” orvos- és kórházlátogatásokra kell számítanod, ahol nyomon tudják követni mind a te, mind a magzataid egészségét, fejlődését.

Korábbi megszületésük okán a babák súlya is kisebb lesz, mint az egyke babáknak, ráadásul a terhesség utolsó harmadában a két magzat „versenyez” egymással a táplálékért.

Lényeges érési és súlydifferenciák léphetnek fel az ikerpár tagjai között a méhen belüli élet során, és ez a probléma a szülés táján csúcsosodik.

Mire figyelj, ha ikreket vársz?

* Kerüld a megerőltető helyzeteket, ne emelgess nagy súlyokat, hiszen a szervezeted így is felturbózva működik, nem terheld tovább.

* A torna nem ajánlott ikerterhességnél, helyette inkább sétálj, amennyit tudsz, és jól esik.

* Étkezés tekintetében fontos a vitamin-ásványi anyagban dús étrend, amely nem mennyiségi növelést, hanem minőségit jelent. A legtöbb kismamának vashiánya van – így valószínűleg neked is lesz – a terhesség alatt, fokozottan vonatkozik ez az ikerterhes mamákra. Fontos pótolni ezen anyagokat, mert a baba akár a mama rovására is megszerzi azt, amire neki szüksége van.

* Nem kell két vagy három személyre enned, de változatosan, egészségesen kell étkezned, 50-100%-kal több fehérjét, kalciumot, vasat, folsavat és B12 vitamint kell fogyasztanod!

* A terhesség vége felé – a harmincadik hét után fizikailag is egyre nehezebb lesz „hordani” a két babát. Ezért pihenj sokat, még ha úgy érzed is, hogy „ezt vagy azt” még meg tudod csinálni. Polcold fel a lábadat félig ülő helyzetben, hogy kényelmesen kapj levegőt (ilyenkor a babák már jelentősen feltolják a rekeszizmot, ami nehezebb légzést okozhat).

* Különösen előrehaladott terhességnél kell a méhszáj állapotát gyakran ellenőriztetned (az orvosod úgy is figyelni fog rá!), mert a rá nehezedő nagy súly miatt idő előtt kinyílhat – ilyen esetekben össze kell varrni.

* Fekvésnél – főleg a várandósság második felétől – ahogy minden terhesnek, így az ikerterheseknek még fokozottabban – az oldalt fekvő pozíció a legideálisabb, javasolt. Így a legoptimálisabb a méh és a lepény véráramlása.


Hogyan fogsz szülni?

A fokozott szövődmények kockázata, ha nem is a duplája, de jóval magasabb, mint egy „sima” szülésnél. Gyakori, hogy az egyik baba farfekvéses – ezért igen nagy az esély a császározásra – az ikerszülések több mint fele császármetszéssel történik.


Az első hónapokban

A szoptatást minden anyának „tanulnia” kell, de két (vagy több) apró szájat „betömni” még nagyobb hozzáértést és időt igényel. (A védőnő biztosan ellát majd tanáccsal.)
Készülj fel az ikrek szoptatására, mielőtt még megszületnének! Ne félj attól, hogy nem lesz elég tejed, mert ez egyáltalán nem törvényszerű! Ritka, hogy az anya nem tud megfelelő mennyiségű tejet adni az ikreinek. Szerezz be egy nagy szoptatós párnát, amin elfér mindkét babád.


Öröm volt őket egyszerre szoptatni!

„Én az ikerlányaimat szoptattam egyszerre, és külön is, attól függően, milyen ritmusban éheztek meg – meséli Linda a hároméves Lilla és Lili édesanyja. – Amikor egyszerre szoptattam őket, a fészek tartást alkalmaztam: a takaróinkat összegöngyöltem, és azokkal támasztottam alá a lányokat és a karjaimat. Eleinte sokat fészkelődtem, de a napok múlásával egyre rövidebb idő alatt készültem elő az etetéshez.”

Korán és gyakran

A minél korábbi és gyakori szoptatás a legjobb indítás a szoptatáshoz. A tejtermelést a szopások (vagy a fejések) száma szabályozza, ami stimulálja a mellet. Ezért van az, hogy ikrek anyukái szinte mindig tudnak elegendő tejet biztosítani mindkét babájuk számára.
Ha úgy érzed, nem egyforma mennyiségű tej van a jobb és bal melledben, segít, ha minden etetésnél megcseréled a babák helyét.

Ikerterhességre hajlamosító tényezők

Egyes családokban – a felmenők és az utódok figyelembevételével – gyakoribb a többes szülés, ilyenkor genetikai hajlamról beszélhetünk. Ugyanakkor laza összefüggés észlelhető az anya életkora, a szülések száma és az ikerterhességek között is: gyakoribb az ikerterhesség a 30. életév felettiek és a többedszer szülők esetén. Emellett hajlamosít az ikerterhességre minden olyan hormonális változást okozó tényező (gyógyszer, kezelés), amely lehetőséget termet arra, hogy két pete azonos időben érjen meg és a tüszőrepedés is egyszerre következzen be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!