Életmód

2010.11.26. 08:13

A sivatag mértéktelen luxusa

Száz évvel ezelőtt még írástudatlan beduin törzsek és gyöngyhalászok szálláshelye volt. Mára az ezeregyéjszaka meséinek birodalma.

BAMA

Hajdan csak a kereskedőket és a tengerészeket, manapság a kíváncsi turistákat vonzza Dubaj. Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa igazi gyöngyszem, a tradicionális arab világ és a modern Nyugat érdekes keveréke.

Kristálytiszta tenger, zöld oázisok, égbenyúló toronyházak, nyüzsgő bazárok varázsolják el az idelátogatókat. Dubaj az olajnak köszönhetően néhány évtized alatt óriási változáson ment át. Luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épülnek. Ha Las Vegast az itteni gazdagok tervezték volna, bizonyára úgy nézne ki, mint a Perzsa-öböl partján fekvő város.

A kereskedelemből alig 100 év alatt meggazdagodott emirátus a felületes szemlélő számára olyan, mint egy nagy bevásárlóközpont. Plázák, boltok, butikok, vámmentes üzletek, szukok, azaz igazi óvilági arab bazárok – elképesztő mennyiségben és választékban. A vásárlás nemcsak program: sokaknak életcél e városban. Az arab nők királynőként vonulnak a csillogó üzletközpontok folyosóin. A turistának sincs más választása: megpróbálhat ugyan behunyt szemmel végigsétálni az akár 75 százalék kedvezményt ígérő kirakatok előtt, de előbb-utóbb megadja magát. Pláne, ha a legnagyobb divattervezők, a legismertebb márkák boltjain virít az „Akció!” felirat! És akcióból az év minden napjára jut, minden boltban. A legjobb választás a vásárlás megszállottjainak a Dubai Outlet Mall, félórás autóútra a városközponttól. Francia divatházak kínálata is megtalálható az üzletekben, igen olcsón.

Dubaj – az arab világban egyedülálló módon – már készül az olaj utáni korszakra. Elképesztő luxusberuházásokat hoztak tető alá: a pálmafát formázó mesterséges szigetekről és a rajtuk épülő nyaralókról gyakran adott hírt a média. A középső, a Palm Jumeirah szigetcsoport bejáratánál épült Atlantis luxusszálló megnyitását a világ minden televíziója közvetítette. Nem csoda, hiszen az esemény soha nem látott, Pazar külsőségek közepette zajlott le. Csak a tűzijátékra hatmillió dollárt (1,2 milliárd forint) költöttek. Összehasonlításként: a pekingi olimpia nyitóünnepségének ez a része „mindössze” hárommillió dollárba került. A megnyitón olyan világsztárok jelentek meg, mint Robert De Niro, Lindsay Lohan, Charlize Theron, illetve Wesley Snipes. A partin Kylie Minogue énekelt, a jól értesültek szerint négymillió dolláros fellépti díjért.

Nézd meg a galériát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!