menetpróba

2017.07.31. 09:08

Itt az újabb Mazda CX-5 (videó)

Inkább jelentős továbbfejlesztésnek tekinthető az újdonság, melyhez formailag nagyon bátran nyúltak. Az övvonal kevésbé „játékos”, mint eddig, a kerékjárati ívek még hangsúlyosabbak, és ami talán a legfontosabb, hogy nagyon látványos a sziluett.

Mindenki döntse el maga, hogy mire hajaz az új Mazda, de a szinte függőleges front a hosszú gépháztetővel és az enyhén kupés jellegű farral nekem ad némi Jaguar F-Pace utóízt. Mindenesetre az biztosan sikerül a CX-5-össel, ami eddig talán nem: csupán a formájával kitűnik a tömegből. Ebben szerepet játszanak a részletei is, például az egészen vékony vágású fényszórók alapáron is LED-esek, akinek pedig ez kevés, 12 diódás, „maszkolásra” képes szuperlámpát is kérhet az autóhoz. A Mazda az újdonsághoz egy friss fényezést is kikevert, a Soul Red Crystal jól kiemeli az íveket és éleket. Noha élőben méretes a CX-5-ös, hosszúsága csupán egy centit nőtt a korábbi nemzedékhez képest, magassága pedig 35 mm-rel csökkent – a légellenállási együtthatója 6%-kal kedvezőbb.

Belül ennek nyomán nem érezni változást, a 4550 mm-es karosszéria tágas utasteret rejt, két-két felnőtt elöl és hátul is jól elfér, ráadásul a középső hátsó ülőhely sem kakasülő. Ennek fényében meglepő, de a CX-5-ös ülései csalódást keltettek, egyszerűen minimális az oldaltartásuk, és az első ülőlap rövid.

Mivel a Mazda továbbra is a sportos vonalat képviseli, érthetetlen, hogy miért nincs oldaltartás, az európai vetélytársakról nyugodtan lehetne példát venni. A hátsó támlák dőlésszöge állítható, ami egyértelmű piros pont, illetve első Mazdaként elektromos csomagtérfedél-mozgatással büszkélkedhet. Mivel programozható a fedél, magasságunkhoz, vagy akár a garázsunk helyviszonyaihoz is igazíthatjuk, hogy az milyen magasra nyíljon.

A belső design nem változott olyan mértékben, mint a külső, az óracsoport jellege, a bajuszkapcsolók, a központi vezérlő vagy a klímapanel mind ismerősek lehetnek, inkább a műszerfal horizontális tagolásával akartak újat mutatni. A központi kijelző a mai óriásképernyők világában egészen kicsinek tűnik, de ez nem negatívum, csak jelzi, hogy a Mazda nem ment a többiek után. Mindenképp fontos változás, hogy a manuális sebességváltó karja 40 mm-rel magasabbra került, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy kicsit úgy érezzük, mintha egy magas ">MX-5-ösben ülnénk.

Az első próbakör egyértelművé tette, hogy a hiroshimai cég a tömeggyártók közül talán a legjobb manuális váltókkal örvendezteti meg a tulajokat. SUV létére rövid utakon mozgatható a kar, nincs ellenére ha gyorsan húzzuk egyik fokozatból a másikba. Az enyhén módosított, 2,0 literes Skyactiv-G benzinmotornál kell is használni a váltót. Hiába számít a szívómotorok között rugalmasnak, emelkedőn vagy autópálya-felhajtókon hiányzik belőle az erő, pörgetni kell ahhoz, hogy valami történjen. Városban tökéletes, de ha valaki az átlagnál kicsit több dinamikára vágyik, annak ez lehet, hogy kevés lesz.

A megoldást a 2,2 literes dízel jelentheti, amelyből mi az erősebb, 175 lovas verziót tettük próbára. Biturbó feltöltése révén más dimenziót hoz a gyorsulásérzet terén, mint a benzines, 1500-as fordulattól élénken reagál a gázadásra, és 4000-ig vaskos nyomatékkal húz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!