Pihenés

2017.08.02. 13:00

Irány a balkon!

A terasz rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen legyen bármilyen aprócska is, némi fantáziával imádnivaló, idilli kis szigetet varázsolhatunk belőle.

Azon gondolkodva, hogyan alakítsuk ki a berendezést, első pillanatban talán nem ugrik be túl sok ötlet, de kis töprengés után rájövünk, hogy egy erkély is rengeteg lehetőséget rejt magában. Mielőtt nekilátunk a terasz felöltöztetésének, vegyük számba az adottságokat.

Először a padló- és falburkolatot válasszuk ki, a berendezés többi része ugyanis ehhez igazodik majd. Mindig tartsuk észben, milyen tájolású a hely. Ha sok napfényt kap, nem mellőzhetjük az árnyékolást; beszerezhetünk például egy kitekerhető napellenzőt vagy egy kinyitható ernyőt, ám ez stílusában feltétlenül igazodjon a ház homlokzatához.

Legyen a lakás része!

Hozzunk létre egy kinti szobát, olyan anyagokkal, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak! Az ide kerülő bútorok anyaga lehet ellenálló keményfa, ilyen a tíkfa és a legtöbb trópusi fa, exóta, illetve a bambusz; esetleg természetes hatású műrattan, amely kellemes földszínekben kapható.

Mivel valószínűleg nemcsak nappal, de naplemente után is használni fogjuk a balkont, vegyünk egy kültéri lámpát, amely biztosítja a megfelelő általános világítást, és gondoskodjunk helyi fényekről is. Alkalmazhatunk külső konnektorba dugott fényforrást, napelemes füzéreket, mécseseket vagy gyertyákat, a lényeg, hogy meghitt atmoszférát teremtsenek.

Zöld kis barátaink

Ne feledkezzünk meg a növényekről sem. A megfelelő cserepes virágok, kis bokrok kiválasztásához kérjünk tanácsot kertész szakembertől, ám előzőleg vizsgáljuk meg a környezeti viszonyokat: fontos tudni, hogy van-e teteje a terasznak, odacsap-e az eső és a jég, tűz-e a nap, befúj-e a szél.

Ügyeljünk rá, hogy a födémet ne terheljük túl a cserepekbe rakott föld súlyával. Egy kis fűszerkert hangulatos eleme lehet a terasznak, az egységes kaspók sora elegáns megoldás.

Ha tehetjük, és a hely mérete megengedi, alakítsunk ki egy kinti zuhanyzót is. Ide egy jól szigetelt lefolyó és csúszásmentes a burkolat szükséges.

Egy kis ráfordítással és egy adag kreativitással olyan balkont hozhatunk létre, ami valóban a lakásunk részévé válik, és ahol örömmel tölthetjük majd el a békés nyári estéket is.

(Borítókép: IKEA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!