csupa erő, csupa izom...

2017.08.24. 15:52

Szigorú előírások szabályozzák a topjátékosok étkezését

Paradicsomot csak mértékkel, szárított marhahúst, áfonyát, gránátalmát és görög joghurtot viszont bátran ehetnek a világ legjobb labdarúgói, akiknek táplálkozására manapság már külön stáb ügyel az európai élvonalhoz tartozó kluboknál.

„Az étkezés mára rendkívüli jelentőségű lett a játékosok megfelelő erőnlétének elérésében” – mondta a The Times című brit lapnak Armando Vinci, a Forte Village wellnesscentrum emberierőforrás-központjának vezetője. Az általa irányított szardíniai létesítményben megfordult már a német és az olasz labdarúgó-válogatott, a hazai, olasz csapatok közül pedig rendszeres vendég az Internazionale. A szakember tíz évig dolgozott együtt Antonio Contéval, a Chelsea edzőjével.

„A táplálkozás mindenre hatással van a játékosok teljesítőképességétől a regenerálódásuk gyorsaságán át az alvásukig, ezért egyénre szabottan, nagy pontossággal kell kialakítani az étrendjüket” – magyarázta a tudós.

A 20. századi futballisták mérkőzés utáni lakomájából ritkán hiányzott a steak vagy a sült krumpli, de a mostani sztárjátékosok, például Cristiano Ronaldo, inkább hajdinasalátát esznek friss hallal vagy csirkenyárssal. A táplálkozásuk olyan sokat változott, hogy a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem „teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy kifejezetten a győztes formát segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak.

James Collins, az Arsenal vezető táplálkozási tanácsadója szerint az elmúlt öt évben rendkívüli módon megváltozott az élvonalbeli labdarúgók teljesítménye. A legfrissebb tanulmányok szerint noha átlagosan még mindig 10,8 kilométert futnak egy mérkőzésen, 30-80 százalékkal megnőtt a magas intenzitású futás mennyisége, és ehhez kell igazítani a táplálkozásukat.

A Liverpoolnál például elsőként a paradicsomszószt száműzte a klub legfőbb dietetikusa, aki a Bayern Münchentől érkezett az angol csapathoz. Hivatalosan a szósz cukortartalma miatt döntöttek így, de ez csak az egyik baj a paradicsommal. „A burgonyafélékhez tartozik, ahogy a padlizsán is. Gátolja a kalcium felszívódását a szervezetben, ezért azt tanácsolom a játékosoknak, hogy csak ritkán egyenek paradicsomos tésztát” – fejtette ki Armando Vinci. „A kalcium kulcsfontosságú az izmok mozgásában, a hiánya káros lehet.”

Egy ideje nagyon népszerű a topjátékosok körében a szárított marhahús, amely lassacskán átveszi a fehérjeszeletek helyét. Hatékonyan pótolja az elveszített sót a szervezetben, továbbá növeli a teljesítőképességet és az izmok egészségét. Ugyanúgy megteszi az ibériai sonka is, amelynek 100 grammjából 45 fehérje.

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a gyulladásgátló ételek a mérkőzések utáni nap táplálkozásában. Sok jel utal ugyanis arra, hogy ezek közül néhány segít csökkenteni az intenzív testmozgás okozta izomsérüléseket – magyarázta James Collins, példaként pedig a dióféléket, a magokat és az olajos halakat említette. Tanácsolják a játékosoknak a Montmorency cseresznyéből készült dzsúsz, valamint a gránátalma és az áfonya fogyasztását is, ezek mind segítik az izmok regenerálódását, csökkentik az oxidatív stresszt.

Armando Vinci kiemelte a minőségi alvás jelentőségét is, ezzel kapcsolatban pedig azt, hogy a futballisták egyenek egy kis görög joghurtot lefekvés előtt fél órával. A joghurtban és más tejtermékekben lévő fehérje csaknem teljes mértékben kazein, lassan emésztődik meg, ideális az izmok újjáépüléséhez az intenzív mozgás után.

(Borítókép: Shutterstock / Lightfield Studios)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!