Viszlát láz, viszlát, tüsszögés!

2017.10.03. 18:07

Univerzális oltás vethet véget az influenzának

Oxfordi tudósok olyan vakcinát tesztelnek, amely az összes influenzavírus ellen hatásos lehet.

Elsőként jutott túl a klinikai tesztek első fázisán egy univerzális influenzaoltás, amelyet oxfordi kutatók fejlesztettek ki. Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézete és a Vaccitech biotechnológiai cég kutatóinak úgynevezett univerzális oltóanyaga az influenzavírus összes törzse ellen felveszi a harcot. A vakcinát kétéves vizsgálattal, több mint kétezer résztvevővel tesztelik.

A mostaniak nem egyformán védenek mindenkit

A jelenlegi védőoltásokat évről évre megváltoztatják, hogy az adott időszakban fertőző vírustörzsekhez igazítsák. Ezek az oltások nem mindig védik egyformán jól a beoltottakat, különösen a gyengébb immunrendszerű idős embereket.

Az új oltóanyag a vírus felszínén található fehérjék helyett a belsejében lévőket használja. (A felszíni fehérjék gombostűként állnak ki a vírusból és folyton változnak, míg a belsejében lévők állandóak.)

Aktivizálja a vírusölő sejteket

Az új vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy a vírusölő immunsejteket (a T-limfocitákat) hozza működésbe ahelyett, hogy ellenanyag termelését váltaná ki. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a T-limfociták az influenza több típusa ellen segíthetnek felvenni a harcot.

A kutatók azt remélik, hogy az új vakcina tartósabb és jobb védelmet biztosít szezonális oltással együtt használva.

Az oltóanyag biztonságát már korábban tesztelték, a tesztek középső szakaszához ebben a szezonban legalább 500 brit önkéntest toboroznak. A végső szakasz a 2018-19-es szezonban lesz.

Borítókép: Stokkete/Shuttersttock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!