sürgős sütizésekhez

2017.11.11. 11:00

Kiadós desszert percek alatt

A túró és a gríz tökéletes párost alkot.

Őszi hétvégéken, amikor egy kiadós, forró gulyás vagy raguleves után nem igazán fér az emberbe más, csak desszert, nem árt, ha azok közül is a tartalmasabbakat választjuk: például túró- vagy szilvásgombócot, császármorzsát, máglyarakást.

Most ez a lista bővülhet a Mindmegette igazi jolly jokerével: ezt a túrós-grízest összerakni ugyanis kb. 15 perc, a többi munkát pedig, amíg megfő a leves, elvégzi a sütő. A kevert tészták egyszerűen elkészíthetőek, titkuk mindössze a gondos összedolgozásban rejlik.

Hozzávalók:

1 kg túró

37,5 dkg cukor

12 dkg margarin

5 ek dkg búzadara

6 db tojás (M-es)

1 db citrom reszelt héja

1 ek frissen facsart citrom

olaj és liszt a tepsihez

2 tk vaníliaaroma

A tetejére (elhagyható):

félt tábla étcsokoládé

1 ek olaj

Elkészítés:

1.A túrót egy nagyobb keverőtálba tesszük, és villával kissé összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a szobahőmérséketű, felkockázott margarint, a búzadarát, a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és egy kanál citromlevet, és az egészet egy botmixerrel alaposan összedolgozzuk.

2.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós-grízes masszához keverjük.

Egy kb. 25x35 centis tepsit vékonyan kiolajozunk-kilisztezünk, és 5-10 percre a hűtőbe tesszük, majd beleöntjük a tésztát.

3.170 fokra (alsó-felső sütésben) előmelegített sütőben, kb. 45-50 perc alatt halványsárgára sütjük. A tűpróbát a sütemény közepén végezzük el. Ha kész, hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd az edényfal mentén óvatosan vágjuk körbe, és egy rácsra fordítsuk ki.

4.Mikrohullámú sütőben vagy gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és megcsorgatjuk vele a teljesen kihűlt, felkockázott süteményt.

Borítókép: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!