Nébih

2017.11.09. 15:52

Országossá bővül a kóbor kutyák hazajutását segítő mikrocsip-leolvasó hálózat

Csaknem száz helyen nyílik lehetőség az állatok azonosítására – közölte honlapján az élelmiszerbiztonsági hivatal.

A Nébih tájékoztatása szerint az elmúlt évben több mint 240 elkóborolt kutya kerülhetett haza gazdájához a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott ingyenes mikrocsip-leolvasó hálózatának segítségével. A kutyabarát helyeken elhelyezett, ingyenesen elérhető eszközzel könnyedén leolvashatók az állat mikrocsipjének adatai, amelyeket a programban résztvevő önkéntes állatorvosok táblagépen, az internet segítségével azonosítanak az erre szolgáló adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot gazdáikkal – ismertették.

Kifejtették, hogy az állatorvosok folyamatos mobilinternet elérését a Telenor teszi lehetővé, a vállalat ezúttal újabb nyolc, mobilnet kapcsolattal ellátott táblagéppel járul hozzá munkájukhoz. Annak érdekében, hogy a rendszer a közeljövőben tovább bővülhessen, a Nébih 55 chipleolvasó készüléket ad az alapítványnak.

A Nébih kiemelte, hogy a program új helyszíneinek listája hamarosan elérhetővé válik a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor közös, okostelefonra fejlesztett vigyél haza kutyakereső alkalmazásában. A felületen a kutyatulajdonosok regisztrálhatják elveszett állatukat és értesítést küldhetnek a környéken tartózkodó felhasználóknak, hogy segítsék a keresését, de lehetőség van a talált kutyák bejelentésére is. Az alkalmazásnak eddig több mint 30 ezer felhasználója van, és több ezer kutyát regisztráltak benne – tették hozzá.

Az alkalmazás letölthető a Google Play-ről és az App Store-ból.

A mikrocsip-leolvasó hálózat Budapesten három éve működik 35 kutyabarát vendéglátóhely, önkormányzat és 3 önkéntes állatorvos, valamint állatbarátok segítségével. Az alapítvány felhívására az elmúlt hónapokban több új állatbarát helyszín, önkéntes állatorvos, állatgyógyszertár és klinika jelezte csatlakozási szándékát az országossá bővülő kezdeményezéshez – olvasható a Nébih honlapján.

Borítókép: Youtube / Vigyél Haza! Kutyakereső alkalmazás okostelefonra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!