a hosszú élet titka

2017.11.18. 20:33

Többet élnek, akik tartanak kutyát

Egy svéd kutatás szerint a kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál egy 12 évet felölelő svédországi vizsgálat során, amelynek eredményeiről a Scientific Report című folyóiratban számoltak be a kutatók.

Több svédországi egyetem és a Stanford Egyetem kutatói 3,4 millió svéd állampolgár társadalombiztosítási számát felhasználva választottak ki olyan 40 és 80 éves kor közötti embereket, akiknél 2001-ig – amikor kötelezővé vált az ebtartás bejelentése Svédországban – még semmilyen szív- és érrendszeri betegség nem jelentkezett. A 2001-et követő tizenkét évben a szakemberek nyomon követték ezeknek az embereknek az egészségi állapotát – írja a The Local című svéd hírportál.

Az eredmények szerint a vizsgált időszakban a kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek és egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál.

A jótékony hatás az egyedül élő embereknél volt a legszembetűnőbb. Az egyfős háztartásokban élő kutyatulajdonosok körében 33 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás és 11 százalékkal alacsonyabb a szívroham előfordulása a vizsgált időszakban, mint azoknál az egyedül élőknél, akiknek nem volt kutyájuk.

„Ez volt a legérdekesebb eredményünk: azt mutatja, hogy a kutyák nagyobb hatással vannak az egészségére, ha az ember egyedül él”

- magyarázta Tove Fall, az Uppsalai Egyetem munkatársa. Hozzátette:

„ennek az lehet az oka, hogy egyedüli gazdaként az ember több fizikai aktivitást végez, és azt is mutatja, hogy a kutya segíthet enyhíteni a magányosság okozta stresszt”.

A kutató szerint a tanulmány eredményei különösen fontosak lehetnek Svédországban, ahol a társadalom egy jelentős része, különösen az idősek, egyedül él. A szakember megjegyezte:

„Mi svédek nem vagyunk túl jók abban, hogy beszélgetést kezdeményezzünk egy idegennel, és egy kutya segíthet ebben, mert beindíthatja az interakciót az emberek között”

Számos oka lehet, hogy a kutyák miért vannak jótékony hatással gazdáik egészségére, habár a tanulmány ezeket nem vizsgálta.

„Az egyik lehetséges ok az emberi mikrobiomra gyakorolt hatás. Sokan úgy vélik, hogy a humán mikrobiom ma már nem sokszínű, ám lehetséges, hogy a kutyák jótékony hatással vannak rá azáltal, hogy behordják a lakásba a koszt és a baktériumot”

- mondta Fall. „Ugyanakkor az is lehet, hogy a kutyatartók már azelőtt is sok mindenben különböztek a kutyátlanoktól, hogy magukhoz vettek egy ebet, például már korábban is jobban érdeklődhettek a testmozgás iránt, vagy eleve egészségesebbek voltak, ami persze befolyásolhatta az eredményeinket” – mutatott rá a kutató.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a nagyobb testű, nagy mozgásigényű kutyák, például a retrieverek és a vizslák vannak a legjobb hatással gazdáik egészségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!