Szuri

2017.11.04. 14:45

Védőoltást javasolnak a bárányhimlő ellen a gyermekorvosok

A szövődmények és maradandó károsodások elkerülése érdekében a gyermekeknek és a betegségen eddig át nem esett felnőtteknek is védőoltást javasol a bárányhimlő ellen a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Póta György, az egyesület elnöke szombaton az M1 csatornának nyilatkozva elmondta, a bárányhimlő évente 35-40 ezer embert fertőz meg, akik közül kétszáz és négyszáz közötti beteg szorul kórházi kezelésre, száz-százötvenen pedig akár maradandó egészségkárosodást is szenvednek.

Kiemelte, a megelőzés egyetlen lehetősége a két oltásból álló sorozat, amely – a betegségen történő áteséshez hasonlóan – életre szóló védettséget ad.

Póta György szerint az oltásokat 15 hónapos korban, a többi kötelező oltással egy időben célszerű beadni, de azt a betegséget eddig el nem kapott felnőtteknek is ajánlott kérni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szólt továbbá arról is, hogy a közelmúltban nagyobb nyilvánosságot kapott száj-végtag vírus évek óta ismert, és nem indokol semmilyen megelőző intézkedést.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!