Pozitív fejlemények

2017.12.08. 22:22

Rövidebb idő is elég a gyógyuláshoz

Elegendő hét év antihormon-terápia a műtét után azoknál a nőknél, akiknél a menopauza után alakult ki hormonfüggő mellrák és nem képzett áttétet – állapította meg egy osztrák kutatás.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: ESB Professional

A mell- és vastagbélrákot tanulmányozó osztrák kutatócsoport eredményeit a texasi San Antonióban zajló amerikai mellrák-konferencián mutatták be.

A menopauza utáni mellrák műtéti eltávolítását követően öt éven át tart általában az antihormonális kezelés. Kimutatták, hogy a terápia meghosszabbítása javítja az eredményeket, azt azonban nem, milyen hosszú ideig érdemes folytatni a kezelést.

A kutatócsoport friss eredményei azt mutatják, hogy további két évig elég folytatni a kezelést, további öt évig értelmetlen, a terápiás eredmények nem javulnak, viszont több mellékhatás lép fel.

A kutatásban 3484 mellrákos nő adatait elemezték, átlagos életkoruk 64 év volt, tehát mindannyian menopauza után voltak, és öt év kezelés alatt egyiküknél sem tapasztaltak visszaesést.

„További kétéves kezelésnél 1731 páciensből 378-nál lépett fel újra a kór, további ötéves kezelésnél 1738 páciens közül 348-nál alakult ki újra a mellrák, vagyis az eredmény nagyjából ugyanaz volt mindkét esetben” – mondta Michael Gnant, a kutatócsoport vezetője.

Borítókép: Shutterstock / ESB Professional

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!