gyorsabb, kíméletesebb

2018.01.07. 12:24

Egyre gyakoribb az egynapos sebészet

2010 és 2017 között 138 ezerről csaknem 300 ezerre nőtt az egynapos sebészeti ellátások száma.

Kiskunfélegyháza, 2017. október 17. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgató-helyettese (b4) térdműtétet végez a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház Telephelyén újonnan kialakított egynapos sebészeti osztályon 2017. október 17-én. Ezen a napon kezdődtek meg az osztályon az első műtétek. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hét éve az egynapos sebészeti beavatkozások aránya – az egynapos ellátásként is elvégezhető ellátások között – 41 százalék volt, 2017-ben viszont már a duplája, 82 százalék.

Az egynapos ellátások a betegeknek előnyt jelentenek, mivel kisebb megterheléssel járnak, kisebb a műtéti seb, kevesebb időt kell a kórházban tölteni, csökken a gyógyulási idő, kevesebb a szövődmények esélye, és kisebb a munkából kiesés időtartama is -mondta az államtitkár.

Természeténél fogva nem minden műtét végezhető el egynapos ellátás formájában, ugyanakkor a technológiai fejlődésnek köszönhetően számuk egyre bővül

- mondta az államtitkár, hozzátéve, jelenleg már 554 típusú műtét végezhető el egynapos beavatkozás formájában Magyarországon. Egynapos beavatkozásokat Magyarországon leggyakrabban szemészeti, szájsebészeti, nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai területen végeznek.

Az OECD adatai alapján Magyarország azon 14 ország között szerepel, ahol a szürkehályogműtétek több mint 90 százalékát végzik el egynapos ellátás formájában

- mondta Rétvári Bence. (A 100 százalékos arány nem érhető el, mivel nem minden beteg alkalmas az egynapos beavatkozás elvégzésére.)

Kiemelte: az egynapos ellátási arányok átgondolt szakmapolitikai és finanszírozási intézkedéseknek köszönhetően javultak. 2015-től korlátozások nélkül nyújthatók, azaz tvk-(teljesítményvolumen-korlát) mentességet élveznek, valamint magasabb összeget is térít értük a biztosító. Ennek következtében míg 2010 óta az ellátások száma megduplázódott, a finanszírozás a négyszeresére emelkedett – mondta az Emmi államtitkára.

Borítókép: Műtét a Bács-Kiskun Megyei Kórház egynapos sebészeti osztályán. MTI / Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!