ajándék ez a mag

2018.01.05. 15:20

Így etesse tollas barátait!

Ha tél, akkor madáretetés. Sokaknak természetes a madarakról való gondoskodás, de nem baj, ha egyre többen vagyunk. A profik tudják, a madáretetőknek is megvan a maguk divatja.

Jóllehet madáretetőt szinte bármiből készíthetünk – régi tálca, műanyagpalack, tejesdoboz vagy konzervdoboz is felhasználható –, lehet venni kész etetőt is, olvasható többek között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület oldalán.

Kérdés, mi kerüljön az etetőbe, hogy hasznukra is legyünk tollas barátainknak.

Cinkegolyót vagy madárkalácsot készíthetünk, ha egyharmadnyi disznózsírt vagy mogyoróvajat összekeverünk kétharmadnyi magkeverékkel. Formába nyomjuk – és ha pár órára hűtőbe tesszük, utána kirakhatjuk a madaraknak. A zsíros masszát közvetlenül a „kínálótálba” – mondjuk egy fél kókuszdióba vagy tökhéjba – is tölthetjük, a tálat kiakaszthatjuk egy fára.

Köles, napraforgó bármilyen mennyiségben adható.

A kisebb szemű fekete napraforgómag a legfőbb kedvenc, a csíkos héjú kicsit nagyobb, nehezebb is megtörniük a madaraknak. A napraforgómag héja viszont mindenképpen le fog hullani a madáretető környékén, ezért ne tegyük az etetőt olyan helyre, ahol ez a szemetelés bosszúságot okoz.

A madaraknak télen zsírokra is szükségük van, ezért az eleség bőven tartalmazhat zsírt, faggyút, olajos magvakat, diót, földimogyorót vagy mogyoróvajat.

Növényi olajat, margarint vagy a konyhában már használt sütőzsírt azonban nem szabad adni!

A madarak szeretik a gyümölcsöket, az almát például feltűzhetjük hegyesebb ágra vagy kilógathatjuk cérnára fűzve, de így járhatunk el az aszalt gyümölcsökkel is.

A kukoricát és a nagyobb magokat a kismadarak nem tudják megenni. Ezért inkább darálva, törve keverjük az eleségbe. Ugyanezért ne tegyünk az etetőbe borsót, sárgaborsót, babot, lencsét se.

Rakhatunk ki viszont főtt rizst, kenyérmorzsát, maradék müzlit vagy gabonapelyhet, de csak módjával, mivel átnedvesedve ezek könnyen megromlanak.

Egyes penészgombák légzőszervi betegséget okoznak a madaraknál, a szalmonellafertőzés pedig akár halálos is lehet számukra. Amaránt, mák, szezámmag, tökmag, lenmag, madárborsó, sáfrányos szeklice, fénymag (vagy kanáriköles), kendermag is keverhető az eleségükbe.

Ha van a kertben gyümölcsfa, a gyümölcsök egy részét az ágakon hagyhatjuk, ültethetünk olyan fát, cserjét, aminek a termését a madarak szívesen fogyasztják (madárbirs, tűztövis, madárberkenye, galagonya, bodza stb).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!