most megtudhatja

2018.02.16. 19:05

Lehet, hogy Ön is túlzásba viszi a szelfit?

Valljuk be, mióta az okostelefonok is szinte erre buzdítanak, egyre többen, egyre többet fotózzák saját magukat. Igen ám, de lehet, hogy ez beteges!

Indiában két kutató, Janarthanan Balakrishnan és Mark D. Griffith egyetemista diákok között végzett kutatásokat a szelfizés lelki hátetrével kapcsolatban – írja egyebek között a thefederalist.com

Nem véletlenül vetették bele magukat a kutatásba, részint Indiában van a legtöbb Facebook- felhasználó a világon, így ez volt a legtökéletesebb hely, ahol kivizsgálhatták a helyzetet.

Kutatásunk olyan kérdéseken alapult, mint például:

„Miért csinál szelfit, illetve Ön szerint függő-e ezen a téren?”

Mindezt azért tették, mert meggyőződésük, hogy önmagunk mániákus fotózása bizony nem más, mint pszichés torzulás.

A beteges méreteket öltő jelenségnek hangzatos nevet is adtak – szelfétis -, és ez a már komoly mentális rendellenességként tartják számon.

Korábban is jelentek már meg hírek a netfüggőségről, de jó ideig nem ismerték be, hogy ez igenis létező addikció, főleg a közösségi oldalak terjedésével.

A két kutató összekapcsolva az évek során felhalmozott információkat, tételesen lebontotta, hogy mely kategóriákba sorolhatók a szelfizgetés különböző fokozatai, illetve a vizsgálatok során azt a megdöbbentő eredményt kapták, hogy sokaknál kimutatható a kényszerbetegség is.

A tanulmányban 700-an vettek részt, 18-30-as korcsoport közötti embereket figyeltek, és vizsgáltak. Elsősorban olyanokra koncentráltak, akik naponta szelfiznek, és volt olyan közöttük, akik akár 8 önarcképet is csináltak önmagukról egy nap alatt.

Az eredmény: 34% -uk ugyan a határértéknél mozgott, de 40% -uk akut- 25,5% -uk, pedig krónikus szelfitis-ben szenvedett.

Több viselkedési formát is lejegyeztek: környezeti reakció, a like-ok száma a lényeg, depressziós, illetve békés képek, önbizalomhiány csökkentése, megfelelési kényszer a szelfizgető barátoknak.

A legfurcsább talán az az eredmény lehet, hogy a férfiak sokkal mániákusabbak, mint a nők, majdnem 60 százalékuk rögeszmés viselkedést produkált, míg a nőknek csak a 42, 5 százaléka.

A kutatók kérdéseire feltett válaszok pedig nagyjából így hangzottak:

„Néha versengek a barátaimmal, hogy az én szelfimen több like legyen.”

„Legalább 20 percig szerkesztem a képet, mielőtt posztolom.”

„Sokkal magabiztosabb vagyok, hogyha látom magam, hogy nézek ki egy szelfin.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!