fejlesztés

2018.02.09. 14:09

Új sípályát és kétüléses felvonót adtak át Eplényben

Mintegy félmilliárd forintos beruházás részeként adtak át új sípályát valamint új kétüléses felvonót az eplényi síarénában pénteken.

Eplény, 2018. február 9. Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója (b3), Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége elnöke (b4) és Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos (b5) átvágja a nemzeti színű szalagot az új sípálya és a kétüléses felvonó átadásán az eplényi síarénában 2018. február 9-én. A félmilliárd forintos beruházásból megvalósult új sípálya Magyarország legnagyobb kezdő sípályája, amely egy kilométer hosszú, 50 méter széles, szintkülönbsége pedig 124 méter. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Révész Máriusz a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kiemelte: körülbelül ötszázezer ember síel Magyarországon, és a kormány számára fontos, hogy ők az országon belül is megtalálják a megfelelő lehetőségeket. Hozzátette: a nagyobb sípályákon akár 90-100 ember is dolgozik, és ezek a létesítmények a régió turisztikai életét is élénkítik.

Ebele Bálint az eplényi pályákat üzemeltető Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az ötszázmillió forintos fejlesztési programjukat az önrész mellett 150 millió forint állami támogatással és 165 millió forint banki hitellel valósították meg.

Az új sípálya Magyarország legnagyobb kezdő pályájaként egy kilométer hosszú, 50 méter széles, szintkülönbsége pedig 124 méter. Az új felvonó tizenkét tartóoszlopon a kivilágítható pálya mentén halad, felfelé egyszerre 190 utast tud szállítani. Ebele Bálint szerint ideális esetben a felvonó óránként 1500 embert tud egy óra alatt a hegyre szállítani, átlagos kapacitásként óránként 1300 emberrel számolnak.

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt: a beruházássorozat részeként másfélszeresére növelték a hógyártó rendszert, ezt 49 hóágyú, víztározók és szivattyúállomás alkotja. Emellett beszereztek két új ratrakot, új bejáratot, síiskolát és tanulópályát, valamint vendéglátóhelyet építettek, illetve nyári attrakciókat is kialakítottak. Az új pálya közelében a vendégek számára egy fél hektáros, igény esetén bővíthető parkoló is épült.

Borítókép: Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója, Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége elnöke és Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az átadáson.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában