kutatás

2018.03.28. 10:18

Akár vakságot is okozhat a dohányzás

Ha kellene még ok, hogy miért szokjon le.

Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat – mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint a dohányfüstben megtalálható mérgező anyagok a véráramon keresztül jutnak el a szembe, és számos betegség lefolyását súlyosbítják.

Például az időskori makuladegeneráció, vagyis az éles látás elvesztése akár vaksággal is járhat, ami négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki dohányosoknál, mint a nemdohányzóknál.

A szürkehályog kialakulása is kétszer gyakoribb dohányzás esetén, a szem vérellátását érintő betegségeknél pedig akár a tizenhatszorosára nőhet a kockázat, ha dohányosról van szó.

Nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is káros a dohányfüst, mert a benne lévő anyagok a szemfelszínen is képesek megtapadni és gyulladást válthatnak ki – tette hozzá.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!