öröm az ürömben

2018.04.12. 22:15

A jó idővel érkezik a pollenszezon

Meghozta a jó idő a pollenszezont, és egészen október végéig sokféle fű és fa okozhat szénanáthás tüneteket az allergiásoknál - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Alex Sun

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, nagyon magas szintet. A kőris, a nyár, a gyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is a közepes-magas tartományban alakul, miként a zöld juhar virágpora is sokfelé magas koncentrációban lehet jelen – derül ki a Magyar Idők csütörtöki számából.

Az OKI honlapján is elérhető pollennaptár szerint – amelyben mintegy negyvenféle fű és fa szerepel – a virágporok akár már februártól egészen októberig keseríthetik az allergiások életét. Az idén sokáig tartó tél miatt a pollenszezon ugyan kissé megkésett, de idén sem marad el, és már ezekben a hetekben okozhat – főként légúti – tüneteket.

A szem, az orr viszketése, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, torokkaparó érzés, bőrviszketés a szénanátha klasszikus tünetei – mondta Ladi Éva bőrgyógyász, allergológus főorvos az M1 aktuális csatorna Híradójában.

Az időjárás nagyban befolyásolja a pollenek koncentrációját a levegőben:

száraz, meleg időben napközben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték,

így a szénanátha tünetei erősödnek, illetve enyhülnek.

Az OKI korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább az emberek 30 százaléka szenvedi meg ily módon a jó időt.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma,

becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől.

Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de akár már 2020-ra minden második európai allergiás lesz valamire.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Alex Sun

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!