adatvédelmi háború

2018.04.12. 08:07

Fizetőssé válhat a Facebook

Bár Mark Zuckerberg megígérte az őt kikérdező szenátori bizottságnak, hogy mindent megtesznek adatkezelésük átalakításáért, a törvényhozók inkább új szabályozási rendszert vezetnének be a „folyamatos önszabályozás helyett”.

Fotós: Anadolu Agency

Fotós: Anadolu Agency

Fontolóra veszi egy fizetős verzió bevezetését a Facebook, ugyanakkor abban hisz, hogy a hirdetésekre épülő jelenlegi üzleti modell az optimális megoldás a cég számára – jelentette ki a Verge információi szerint Mark Zuckerberg, amikor tanúvallomást tett egy szenátori bizottság előtt. A vállalat vezérigazgatójának azért kellett megjelennie az Egyesült Államok törvényhozó testülete előtt, mert a közösségi oldal adatkezelési botrányba keveredett – olvasható a Világgazdaság honlapján.

A Cambridge Analytica politikai elemző és tanácsadó cég 87 millió felhasználó adataihoz fért hozzá. A megszerzett információk alapján kialakított célzott kampánystratégia három amerikai államban billenthette át Donald Trump javára a mérleg nyelvét a 2016-os elnökválasztáson.

A hirdetésmentes Facebook ötlete biceg – hívta fel a figyelmet az Apple társalapítója, Steve Wozniak az USA Todaynek nyilatkozva. „Gyanítom, hogy ez csak egy szinttel nagyobb garanciát jelentene” – vélekedett, és felvetette, hogy hirdetésmentességtől függetlenül is gyűjthetne adatokat felhasználóiról a közösségi oldal. A fizetős koncepciót ráadásul nem is tartja igazán reális elképzelésnek.

„Ki mondaná, hogy tényleg pénzt ad ki a Facebook-szolgáltatásra, amikor elérhető az e-mail és egyéb internetes oldalak?”

– mondta.

A Facebook bevétele 2017-ben 47 százalékkal ugrott meg éves viszonyításban, 40 milliárd 653 millió dollárra. A Statista szerint pedig 2018 januárjában 2 milliárd 167 millió főt számlált aktív felhasználói adatbázisa. Bár Zuckerberg úgy nyilatkozott, hogy mindig is lesz egy ingyenes verziója a közösségi oldalnak, ha mégis teljes mértékben átállnának a fizetős szolgáltatási konstrukcióra, a jelenlegi adatokat figyelembe véve a felhasználók több mint 18 dolláros éves díjjal számolhatnának.

Valószínűsíthető azonban, hogy emiatt sokan inkább törölnék magukat az oldalról. Már a mostani adatkezelési botrány nyomán is létrejött egy mozgalom, amely arra buzdítja a felhasználókat, hogy töröljék Facebook-profiljukat. Zuckerberg azt állítja, hogy nem tapasztaltak drámai esést a felhasználók számában.

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a szenátori bizottság előtt Washingtonban

AFP / ANADOLU AGENCY / Yasin Ozturk

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!