sikerágazat

2018.04.05. 12:42

Rekordbevétellel zárták a tavalyi évet a világ mozijai

Az eredmény a kínai piac bővülésének köszönhető.

Forrás: Shutterstock

A hat nagy hollywoodi filmstúdiót képviselő Amerikai Filmszövetség (MPAA) szerdán közzétett éves jelentése szerint, miközben Amerikában és Kanadában hanyatlott a mozik látogatottsága, a tengerentúlon, elsősorban Kínában tovább emelkedett a mozik bevétele.

2017-ben Észak-Amerikában 22 év óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a nézőszám, de a globális piacon, Észak-Amerikát kivéve 7 százalékkal nőtt a jegybevétel az előző évhez képest és így elérte a 29,5 milliárd dollárt (7485 milliárd forintot).

Jelenleg Japán, Nagy-Britannia, India, Dél-Korea és Kína az öt legdinamikusabban fejlődő nemzetközi mozis piaci színtér.

Kínában 7,9 milliárd dollárra (2004 milliárd forintra) rúgott a tavalyi jegybevétel. Ráadásul a kínai mozipiacnak 2018 első negyedévében első alkalommal sikerült átvennie a vezetést Észak-Amerikától.

Az előfizetős videostreaming szolgáltatások világszerte 33 százalékkal nőttek, és jelenleg napi 446,8 millió látogatónál tartanak.

„Több történettel és több médiummal, mint valaha, iparágunk folyamatosan lépést tart az ágazatban tapasztalható fejlődéshez. A szórakoztatópiac számos fronton mutat növekedést, folyton újdonságokkal áll elő a globális közönség számára” – mondta el Charles Rivkin, a szövetség vezetője.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!