Karbonlábnyom

2018.05.08. 07:26

A turizmus az eddig hittnél jóval több klímakárosító gáz kibocsátásáért felel

A szakértők szerint a kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett.

April 21st, Lisse. Keukenhof is also known as the Garden of Europe one of the world's largest flower gardens and is situated in Lisse, The Netherlands. The theme for Keukenhof 2018 is "Romance in Flowers". The park houses many early flowering species and the Willem-Alexander pavilion is already showing over 500 varieties of flowering tulip. Keukenhof is the place to enjoy millions of flowering tulips, daffodils and other bulb flowers this spring. By the time it closes on 13 May 2018, the flower exhibition will have received over one million visitors from across the globe. (Photo by Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 8 százalékáért felel egy jelentés szerint.

Arunima Malik, a Sydneyi Egyetem kutatója és kollégái 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat, többek között turisztikai világszervezettől (UNWTO).

Ezeket az adatokat saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. Eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be.

Az így kialakított sorrend szerint a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek, őket a kínaiak követik. A harmadik helyen a német turisták állnak, őket az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok követik.

Arunima Malik és munkatársai szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető globális emissziót.

Ezek az elemzések azonban nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek – vélik.

A szakértők szerint a turizmus miatt kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett, ami évenként 3,3 százalékos növekedést jelent.

A legoptimistább feltételezések szerint a turizmusból származó károsanyag-kibocsátást 2025-ig 5 milliárd tonnában lehetne korlátozni. Ha azonban nem változik a jelenlegi trend, hét éven belül 6,5 milliárd tonnára emelkedhet a kibocsátott szén-dioxiod mennyisége.

Az utóbbi években ugyanis az utazás iránti igény jóval gyorsabban növekedett, mint más termékek fogyasztása és más szolgáltatások igénybe vétele – emelték ki a tudósok.

Elemzésünk az első világszintű áttekintése a turizmus valódi költségeinek, ide értve az olyan fogyasztási cikkeket, mint az éttermi étkezések és a szuvenírek – mondta Arunima Malik.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!