Teszt

2018.05.02. 18:00

Edzett idős embereknél ritkább, hogy hirtelen nem jut eszükbe egy szó

Akik úgy érzik, a „nyelvük hegyén van a szó”, de nem jut eszükbe, mélyen meg vannak győződve arról, hogy ismerik a szót, a nevet, csak éppen abban a pillanatban képtelenek elővarázsolni.

Rendszeresen mozgó, egészséges idős emberekkel ritkábban fordul elő, hogy „a nyelvük hegyén” egy szó vagy név, de nem jut eszükbe – állapította meg egy új tanulmány.

A Birminghami Egyetem kutatói elsőként vizsgálták meg az edzettség és a pillanatnyi memóriakiesés összefüggését.

Akik úgy érzik, a „nyelvük hegyén van a szó”, de nem jut eszükbe, mélyen meg vannak győződve arról, hogy ismerik a szót, a nevet, csak éppen abban a pillanatban képtelenek elővarázsolni. Ahogy öregszenek, egyre gyakoribb a jelenség.

A birminghami tudósok a norvég Agder Egyetem, a londoni King's College és a belga Leuveni Egyetem kutatóival együtt pszicholingvisztikai vizsgálatot végeztek, 67-70 éves egészséges emberek teszteken elért eredményeit hasonlították össze húszas éveik elején járó fiatalokéval.

Húsz kérdésből álló tesztjükben brit hírességek, politikusok, írók, színészek nevére kérdeztek rá.

Aerob edzettségüket vizsgálva a résztvevőknek szobakerékpárt kellett tekerniük, közben oxigénfelvételük mennyiségét mérték.

Az egészséges idős embereknél is tapasztalható az emlékezetromlás. Azt tapasztaltuk azonban, hogy a hanyatlás jelentősen összefügg az aerob edzettségi szinttel, vagyis minél edzettebb az idős ember, annál ritkábbak nála a pillanatnyi kihagyások – mondta Katrien Segaert, a Birminghami Egyetem kutatója, a Scientific Reports friss számában megjelent tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette: az eredmények arra is rámutattak, a „nyelve hegyén a szó”-jelenség és az aerob edzettség összefüggését nem befolyásolja sem az adott résztvevő szókincse, sem az életkora.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!