előkészületek

2018.05.13. 23:58

Felértek az első serpák a Mount Everest csúcsára

A nyolcfős csoport feladata, hogy megnyissák és biztosítsák a világ legmagasabb hegycsúcsára vezető utat a tavaszi mászóidényben.

Nepalese mountaineer Apa Sherpa, who has scaled Mount Everest a record-breaking 21 times, is photographed while on the Great Himalaya Trail, one of the longest and highest trekking routes in the world, in the Nepalese Himalayas on January 22, 2012.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Sameer Jung THAPA

Mivel a térségben tiszta az időjárás, várható, hogy a következő napokban jó néhány hegymászó nekivág a 8850 méteres csúcs megmászásának – mondta Gjanendra Srestha nepáli idegenforgalmi illetékes.

A tavaszi szezonban mintegy 340 külföldi hegymászó és sok nepáli serpa próbálkozik feljutni a Mount Everestre. A tavaszi mászószezon márciustól május végéig tart, utána az időjárási viszonyok már nem kedvezőek.

A tapasztalt hegyi vezetőkből álló nyolcfős csoport már április elején megpróbálkozott a hegycsúcsra vezető út megnyitásával, a kötelek kiépítésével, de a rossz idő akadályozta őket az előrehaladásban.

Borítókép: Illusztráció/Serpák a Mount Everesten

Forrás: AFP/Sameer Jung Thapa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!