Férfiegészség

2018.05.10. 07:26

Néhány korty bor igazi urológiai gyógyír is lehet

Kismértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása egy tanulmány szerint.

A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során. A megbetegedettek 2,6 százaléka belehal a betegségbe. Shahrokh Shariat, a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) urológiai klinikájának vezetője és munkatársai a borfogyasztás kockázati tényezőinek elemzését végezték el, 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmányt vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztása védelmet nyújthat a prosztatarák ellen. Shariat szerint a mérsékelt borfogyasztás napi mintegy egy pohárnyi mennyiséget jelent.

„A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent általa, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte azt”

- mondta Shariat.

A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek megelőző jelleggel használhatók-e terápiaként. Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták a polifenolok védő szerepét, melyek koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja ezt az eredményt.

A MedUni felhívta a figyelmet, hogy a genetikai tényezők mellett a környezettől függő kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús nagymértékű fogyasztása.

Borítókép: Illusztráció

Flickr.com / jenny downing (CC BY 2.0)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!