felügyelet nélkül

2018.05.25. 13:38

Rengeteg kisgyereket hagynak magára a szülei a tévé előtt

A képernyőn látottak a gyerekek viselkedésében is megjelennek.

A szülők közel harmada naponta hagyja felügyelet nélkül tévézni gyermekét – állapította meg a három éven aluli gyerekek médiahasználati szokásairól a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által készített felmérés.

A tanulmány szerint manapság sok szülő büszkén számol be arról, hogy gyereke már milyen magabiztosan használja az okoseszközöket, önállóan keresi meg kedvenc meséjét az interneten vagy kapcsolja be a tévét. Ez azonban nem feltétlenül olyan nagy öröm, mint amekkorának elsőre tűnik, a szülői felügyelet nélkül ugyanis a kicsik könnyedén találkozhatnak olyan, számukra káros (agresszív, ijesztő, trágár, stb) tartalmakkal, amelyek a viselkedésüket is befolyásolhatják.

A felmérésben résztvevőket több mindenről is megkérdezték. Arra a kérdésre, hogy mennyi lenne az az idő, amit a gyerekek tévénézéssel töltenek naponta, a megkérdezettek 37,4 százaléka szerint maximum fél és egy óra közötti, 26,4 százalék határozott meg kevesebb, mint fél órát, 17,6 százalék egyáltalán nem szeretné, hogy gyermeke tévézzen, a szülők egyhatoda (15,8 százalék) az 1-2 óra közötti, míg elenyésző része (2,9 százalék) a 2-3 óra közötti időtartamot is reálisnak tartotta.

A szülők közel harmada (29,1 százalék) mondta azt, hogy naponta hagyja felügyelet nélkül bekapcsolva a tévét, ami különösen veszélyes lehet a kisgyermekre nézve

- tette hozzá az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

Ezek a legnépszerűbb gyerekcsatornák

A felmérés szerint a szülők körében a gyermekeknek (vagy nekik is) műsorokat sugárzó csatornák között az M2 Petőfi volt a vizsgált időszakban a legnépszerűbb (43,7 százalék), amelyet a Minimax (28,3 százalék) és a Nick JR. (22,6 százalék) követett.

A felmérés szerint

a szülők több mint fele azonosított már gyermeke viselkedésében olyan jellegzetességet (mozdulatot, hanglejtést, dallamot), amelyet vélhetően egy médiaeszközön látott alkotásból sajátított el.

A három éven aluli korosztályban a tévézéshez képest kevésbé jellemző az internetezés: a szülők több mint harmada (35,1 százalék) egyáltalán nem internetezik a gyermekével, aki igen, az – az eszközhasználatot tekintve – leginkább okostelefonon keresztül (38,5 százalék). Táblagéppel (24,1 százalék), illetve számítógéppel (23,1 százalék) jóval kevesebben csatlakoznak a világhálóra, ami azt jelenti, hogy minél kisebb és minél hordozhatóbb az eszköz, annál nagyobb szerepet kap a gyermek mellett – derül ki a felmérésből.

Az NMHH szerint azok a szülők, akik hasznosnak tartják a különböző eszközöket gyermekük szempontjából, úgy gondolják, hogy ezáltal bővíthetik a legkisebbek ismereteit, fejleszthetik szókincsét és az az idegen nyelv tanulására is pozitív hatással lehet.

A nem reprezentatív felmérés során októbertől februárig több mint ezer, online és papíralapú kérdőívet töltöttek ki az önkéntesek.

Borítókép: greenland/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!