Új, de bonyolultabb élet

2018.06.24. 10:33

Mivel és hogyan küzd meg egy mozaikcsalád?

Sajnos nem csak a házasság, hanem esetenként a válás is része az életnek. Egyre több a mozaikcsalád, amikor egy új partnerkapcsolatba a felek gyermekeket is visznek magukkal. Vajon hogyan kezeljük az ilyen helyzetet, mikor és miként építsük be a gyermekeket a saját kapcsolatunkba?

Family enjoying a day out picniking, portrait

A szakemberek szerint nem érdemes a gyermekeket túl hamar bevonni az új párkapcsolatba, és érdemes elég időt hagyni az új partnernek ahhoz is, hogy a gyermekeivel töltsön időt – írja a Család.hu.

A portál cikkében rámutat, hogy mikor a dolgok komolyra fordulnak, és felmerül egy hosszú távú kapcsolat lehetősége, akkor érdemes a gyermekeket bemutatni a partnernek és egymásnak is.

A mozaikcsalád együttélése nagyon komplex lehet. A két szülő volt párjával eltérő megállapodás lehet például érvényben a gyermekek látogatásairól, ami nagyon befolyásolja, hogy az új család mennyi időt tölthet együtt a hétvégékből és a nyári szünetekből. Milyen egyéb kihívásokkal néz még szembe egy 21. századi mozaikcsalád?

1. Féltékenység – a gyermekek

Nem számít, milyen régóta él együtt így egy család, a féltékenység bármikor felütheti a fejét. Hiába próbálnak a szülők egymás gyermekeivel a legtisztességesebben, legméltányosabban bánni, ez mindig tényező marad.

Aki eddig a legkisebb volt és ennek minden pozitívumát élvezte, most lehet, hogy középső lesz, hiszen kisebb tesót kaphat az új szülőtől. Vagy a legnagyobb, aki élt a privilégiumaival, hirtelen már nem a legnagyobb. Ezt nagyon nehéz egy gyermeknek feldolgozni.

Anyagilag nagyon igyekszik az ember teljesen arányosan bánni mindegyik gyermekkel, de mindig lesznek olyanok, akik úgy érzik, a másik többet kap. Ugyanígy a karácsony és a szülinapok is bármilyen kiegyensúlyozottak, vannak csaták, amiket egyszerűen nem lehet megnyerni.

2. Féltékenység – a szülők

A féltékenység nem csak a gyermekeket érinti, a szülők is érezhetik, ha a másik helyettük a gyermekeire figyel többet. Nehéz ezt bevallani, de tény, hogy van ilyen.

3. A méltányosság

A méltányosság a büntetésben és a fegyelmezésben igazi művészet: az alaptendencia az, hogy a szülő a saját gyermekével túl szigorú, cserébe a partner utódával túl engedékeny. Ha a saját gyermekeknek van csatája az újonnan érkezett partnerrel, akkor is ösztönösen valamelyik oldal felé húzunk, ami sok keserűséget okozhat.

4. A családi szabályrendszerek finomhangolása

A kétféle családi szabályrendszer összeolvasztása szintén nagy kihívás. A két szülő és az előző házastársak saját személyisége határozza meg a két hozott család mintáit, amelyek nagyon eltérőek is lehetnek. A teljes összeolvasztás nem is lehetséges, inkább egy hibrid rendszer szokott kialakulni.

Ám a sok kihívás ellenére egy második házasságnak is megvannak a maga különleges szépségei. Ha mindenki eltökéli, akkor működhet jól is az időről-időre felcsapó feszültségek ellenére és minden tag megtalálhatja benne a maga boldog helyét.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Anne-Sophie Bost / Altopress/ Photoalto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!