ártó jószándék

2018.06.27. 11:07

Ne etessük a vízimadarakat!

A Madártani egyesület szerint a madarak nyáron bőven találnak maguknak élelmet, ezért etetésük nemcsak fölösleges, de káros is.

Balatonfüred, 2009. január 17. Balatonfüreden a vadkacsák ellepték a part menti Tagore-sétányt, ahol csapatokba verődve várják, hogy megetessék őket. Az intenzív jegesedés miatt az utolsó nagyobb vízfelület, a Tihany és Szántód rév között található Tihanyi szoros is befagyott a Balatonon, ezért a vízimadarak a parton és a még be nem fagyott lékeknél kutatnak élelem után. MTI Fotó: Nagy Lajos

A madár- és természetvédelmi hatóságok, szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, amely tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület(MME) szerdai közleményében.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól.

Etetésük az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent:

  • a hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” megbetegíti a madarakat,
  • szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.
  • A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt.
  • Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.
  • A szervezet szerint tehát az egyik problémát az jelenti, hogy a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az emberek pedig, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett, vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében pedig évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

    forrás: MME

    Borítókép: MTI Fotó / Nagy Lajos

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!