2018.07.29. 09:33
Lehet, hogy eddig feleslegesen használta a fokhagymaprést?
Számos hátránya van az egyik legnépszerűbb konyhai kütyünek.
A fokhagymaprés szinte minden háztartásban megtalálható, biztosan ön is használja, és szinte nélkülözhetetlen konyhai eszköznek tartja. De valóban ez a legjobb módja a fokhagyma aprításának? A Mindmegette utána járt.
Elsőre ugyanis jól hangzik, hogy a megtisztított fokhagymagerezdet csak be kell dobni a marokra fogható kütyübe. De a présen átnyomott fokhagyma...
1. SZOTTYOSAN PÉPES.
Késsel viszont mindig a felhasználásnak megfelelő finomságúra tudja felkockázni a gerezdeket: pl. marinádhoz apróra, tésztaszószhoz durvára. Ráadásul közben nem nyomja ki a fokhagymából a nedveket.
2. TÚL INTENZÍV ÍZŰ.
A késsel finomra aprított kevésbé illatozik, mint a pépes. Aromásabb ízhatást érhet el, ha a gerezdeket kettévágva, negyedelve vagy szeletelve teszi az ételbe.
3. HAMAR ODAÉG.
Mindig lassú tűzön pirítsa, hogy ne legyen keserű vagy nyersen használja pl. pestók és dresszingek ízesítéséhez.
4. MÁS CÉLRA NEM HASZNÁLHATÓ
Csak a fiókban értékes helyet foglaló olyan speciális eszközök számát gyarapítja vele, mint az epercsumázó, az avokádómagozó vagy az ananászhámozó.
5. NEHEZEN TISZTÍTHATÓ
Bár a prés segítségével egykettőre szétzúzhat egy fokhagymagerezdet, a mosogatás még szétszedhető eszköz esetén is jóval tovább tart, mint egy késnél. A kütyüből akkor is ki kell piszkálni a rostmaradványokat, ha utána a mosogatógépre bízza a munkát.
Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / lenetstan