Problémás ciklus

2018.08.28. 07:22

A szégyen tart vissza sok lányt az orvostól

Sok lányt tart vissza a menzesz okozta szégyen attól, hogy orvoshoz forduljon akár akkor is, amikor az erős vérzés és a heves fájdalom ezt abszolút indokolná – állítja egy brit civil szervezet.

A Plan International UK szerint a lányok 79 százaléka tapasztalt már számára ijesztő jelenséget havi vérzése kapcsán, mégsem fordult vele orvoshoz – számol be róla a csalad.hu.

A portál cikke szerint 27 százalékuk azt mondta, azért nem ment orvoshoz, mert megalázónak tartotta volna, minden tizedik pedig nem akart férfi nőgyógyászhoz menni, nő pedig nem volt a közelében.

A felmérésben több, mint 1000, 14-21 év közötti, már menstruáló lányt kérdeztek meg.

Közel egyharmaduk (29 százalékuk) már tapasztalt nagyon erős vérzést, 38 százalékuk pedig nagyon erős fájdalmat.

Egynegyedüknek volt az átlagosnál hevesebb vérzése, míg egyharmaduk találkozott nem szabályos menzesszel. A menstruáció 23 százalékuk esetében maradt ki, ami persze aggodalmat keltett bennük, míg 19 százalékuk mutatott depressziós tüneteket a menzesz alatt. Mégis, a problémás esetekben a lányok 54 százaléka érezte úgy, hogy tulajdonképpen normálisak a tünetei, 13 százalékuknak pedig valaki azt mondta, hogy csak eltúlozza a tüneteket.

A kutatásban azt is vizsgálták, hogyan jelenik meg a menstruáció az oktatásban, és van-e a lányoknak anyagi gondja a betétek, tamponok megvásárlásakor.

Az oktatásban feltétlenül változtatásokat javasolnak. Fontos lenne hangsúlyozni a lányoknak, hogy

minden nő másként menstruál, fontos elkülöníteni az egészséges és az egészségtelen tüneteket,

és foglalkozni kell a havi vérzés érzelmi, társadalmi, praktikus és fizikai oldalával is – írják.

„A menstruációt körülvevő tabu és stigma teremti meg a hallgatás falát, a lányok nem értik a saját testük működését, túlságosan szégyellik magukat ahhoz, hogy beszéljenek róla, amikor már azt gondolják, hogy valami probléma van a menzeszük körül” – idézi a cikk a Plan International UK vezérigazgatóját.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!