kikapcsolódás

2018.08.04. 12:53

Itt találja a Balaton legjobb játszótereit

Néhány éve a játszótereket is utolérte a rendszerváltás, és azóta egyre több egyedi, kreatív játszótér épül.

Ezeket akár önálló célpontként is érdemes meglátogatni – vannak köztük olyanok, ahol 3- 10 éves gyerekekkel akár több órát is el lehet tölteni unatkozás nélkül – írja a LikeBalaton.

1. Rézsűs játszótér

Veszprémben 2010-ben hozták létre a Rézsűs játszóteret, ami nagyon ötletesen használja ki a terepadottságokat, hiszen több párhuzamosan futó csúszdát alakítottak ki a terület lejtős részén. A legkisebbek idén már napvitorlák alatt homokozhatnak, de vannak hinták és más játékok is. A játszótér maga is a patakparton, madárcsicsergős, védett környezetben van, körülbelül ötperces sétával az ingyenes parkolóból is elérhető. Hátrány, hogy csak mobilvécé szolgálja a szükséget, de legalább az van.

Fotó: Sági Ági

2. Helka és Kelén játszótér

Balatonfüreden 2011-ben épült a Helka és Kelén játszótér. Nem is önálló játszótér ez, hanem egy játszótérkomplexum része, melynek nagy része árnyas fák alatt található erdei tornapályával, pingpongasztalokkal és remek kerékpározási/rollerezési/görkorcsolyázási lehetőséggel, hiszen az aszfaltutak behálózzák a Kiserdő nem is olyan kicsi területét. A játszótéren a felnőtteknek is hatalmas élmény a mérleghinta, amin nagyokat lehet repülni, de különleges a vár is, ahol a gyerekeknek a mászófalas átlépő valódi bátorságpróba. A tematikus játszótér a Balatonfüred kialakulását bemutató " target="_blank" rel="noopener">Kelén és Helka meséjére épül.

Fotó: s-tér kft.

3. A Panoráma vizes játszóterei

Fonyódon két különleges játszótér is található, mindkettő a Panoráma strand területén. Mindkettő vizes játszótér, ami azt jelenti, hogy az élményelemek alapja a víz. Az egyiken spriccelik, a másikon pedig játszani lehet vele. Az egyik játszótér közepén egy játékhajó áll, és körben a legkülönfélébb eszközökből jön a víz. Természetesen találunk itt csúszdát illetve vízágyút is, a gyerekek egyszerűen imádják. Ha pedig a lurkók elunták a rohangálást, akkor átmehetnek a másik játszótérre, ahol a vizet lehet töltögetni, öntögetni, lötyögtetni mindenféle eszközökben. Végül is a sarazás kifinomultabb formáját művelhetik itt a csemeték, órákig elvannak, csak ne felejtsék el bekenni őket napvédővel, mert árnyék egyik helyen sincs!

4. Balatont formázó játszótér

Az egyik legötletesebb balatoni játszóteret Balatonbogláron a Platán strandon találjuk. Ez a főleg fából készült, szinte művészi igényességgel összeállított játszótér nagyon népszerű a gyerekek körében. A játszótér a strand bejáratának közelében van. A terület közepén a Balatont formázták meg, körülötte kis faragott székek vannak a balatoni települések nevével. De van itt csónak, drótkötélpálya és egy egészen különleges körhinta is. Ami hátrány, hogy a terület apró kavicsokkal van feltöltve, amiben nagyon nehéz közlekedni, és nincs árnyék.

Ennek a játszótérnek a környékén még van egy nagy fából készült hajó, amit már kicsit elnyűtt az idő vasfoga és egy hagyományos játszótér a kisebbeknek, a szokásos játékokkal, fészekhhinta, csúszda stb.

5. Mezítkáli

Egy különleges, mezítlábas játszótér várja a gyerkőcöket és a családokat Mindszentkállán. Az apró településen egy 30 állomásos járófelületen hol morzsolt kukoricán, hol fenyőtobozon járkálhatunk. A fák alatt társas és ügyességi játékok, lengőteke, bábjáték várja a vendégeket. A szülők, nagyszülők padokon ülve figyelhetik a gyerekeket, de többnyire ők is beszállnak a játékba.

Fotó: Mihály Szilvia

6. Zalakarosi játszótér

A zalai üdülővárosban a gyógyfürdő közelében találjuk ezt az egyedi játszóteret. Az Ökotó partjáról indulva bejárhatjuk a környező tanösvényeket és bicikli utakat is, de a hinta, mászóka és mini kilátó önfeledt játékra várja a családokat. A parton található padokon megpihenhetünk, a közelben ingyenes mosdót és pelenkázót is találunk.

Fotó: Mihály Szilvia

7. Siófok legújabb játszótere a Süllyedő hajó

2018 nyarára készült el az Ezüstparton, az Egressy utca végén, közvetlenül a parti sétányon. A kettétört hajó rövid idő alatt a gyerekek kedvence lett. A megdöntött hajótesteken jól lehet mászni, a hajó orrába a kisebbek is fel tudnak kapaszkodni, a hátsó része a nagyobbaknak jelent kihívást, itt ugyanis mászófalon lehet feljutni a kormánykerékhez. Utóbbi alsó része árnyas, bújós homokozó, ahová azonnal beülnek az apróságok. A kis csúszda fölött napvitorla alatt üldögélhetünk, de van földbe süllyesztett trambulin, tipegő és olyan hinta, amibe ketten is beülhetnek. Mindez néhány lépésre a Balaton vizétől, biztonságos kerítéssel körülvéve.

Fotó: Krausz Andrea

8. Vízi játszótér

Játék és tanulás – egyszerre jellemző mindkettő a keszthelyi vízi játszótérre. A Balaton-part felé vezető Csik Ferenc sétányon (a pavilonsor és az Energia tér között) néhány éve működő létesítményben nemcsak a gyerekek érzik jól magukat, hanem szülők, nagyszülők is gyakorta együtt játszanak csemetéjükkel. A játékparkot – melynek közepén pihenőszigetet is kialakítottak – a 3 és 12 év közötti korosztálynak ajánlják. Akik ide érkeznek, játékosan ismerkedhetnek a víz tulajdonságaival, és megtapasztalhatják, mi mindenben segíti az emberiséget a víz. A legkisebbeket például kis vízikerekek várják, a nagyobbacskákat többek között vízemelők, zsilipek, vízikerekek, de lehet malomkereket hajtani, valamint kis vízelvezető csatornákon és zsilipeken hajókat úsztatni.

Fotó: Keszey Ágnes

Borítókép forrása: LikeBalaton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!