Diétatévhitek

2018.09.28. 14:40

Minél többet tud, annál könnyebben fogyhat

A teljes kiőrlésű kenyér fogyaszt? A light termékekből bármennyit megehetünk? Most kiderül az igazság.

A Vasárnap Reggel legfrissebb számában leleplezték a leggyakoribb tévhiteket.

1. „Kövér vagyok, biztos valamilyen betegségem van!”

Gyakori kifogás, amivel könnyű takarózni. Ám amíg nincs orvosi papírja arról, hogy a túlsúlyának egészségügyi oka van, addig ez csak egy olyan mondat, amivel mostanáig elodázta az életmódváltást... Irány tehát az orvos, hadd derüljön ki az igazság!

2. „Light termékeket bármikor ehetek!”

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit. A light kifejezés több dologra, például az alacsonyabb zsír-, esetleg cukortartalomra is vonatkozhat – ugyanakkor egy csökkentett zsírtartalmú élelmiszer is lehet túl sós vagy édes! Ne dőljön be tehát a reklámfogásnak, és mindig alaposan vizsgálja meg az összetevők listáját!

3. „Fogyókúrázom, de a diétás csokoládé jöhet...”

Higgye el, sokkal jobban jár, ha ½ táblányi diétás, tehát édesítőszerrel készített termék helyett inkább 1-2 kocka jó minőségű étcsokoládét eszik! A valódi kakaóban található flavonoidok ugyanis kedvező hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre. Ám az fontos, hogy ne lépje túl a fent említett mennyiséget!

4. „Diétázom, tehát tilos nassolnom!”

Egyáltalán nem igaz, lásd 3. pont! Inkább egyen meg néha egy kevés étcsokoládét vagy hetente egyszer 1 vékony szelet, idénygyümölccsel készült süteményt, mint hogy a több hetes vagy hónapos, kínkeserves önmegtartóztatás után egyszer csak rávesse magát egy cukrászda teljes sütikínálatára!

5. „Teljes kiőrlésű kenyeret eszem, attól nem hízom”

A teljes kiőrlésű kenyér kalóriatartalma alig különbözik a fehérétől! Nem ebben rejlik tehát a titka, hanem abban, hogy sokkal több benne a tápanyag, és hosszabb ideig eltelít.

6. „Ha sok kávét iszom, lefogyok”

Ez szépen fogalmazva is óriási butaság... Sokszor hallani arról, hogy a kifutón végiglejtő, cérnavékony modellek kávén, cigarettán és almán élnek, de higgye el, nem ez az út vezet az egészséges karcsúsághoz! Való igaz, hogy a kávé enyhe vízhajtó hatással bír, a folyadékveszteség azonban még nem fogyás, a túl sok fekete pedig kifejezetten káros. Inkább keressen egy egészséges gyógyteát, és – az orvosával, illetve a dietetikusával egyeztetve – azt fogyassza kúraszerűen!

7. „Cukor helyett mézet eszem”

Ez dicséretes dolog, ám mivel a kalóriatartalmuk majdnem megegyezik, ha ezzel próbál energiát spórolni, csúfos kudarcot vall!

8. „Napi 100 felülés, és újra karcsú lesz a derekam!”

Sajnos nem, mivel ha közben továbbra is zsíros, magas kalóriatartalmú ételeket fogyaszt, a hasizma megerősödik ugyan – ám a pocakja megmarad. Változtasson tehát az étkezési szokásain is!

9. „Nem eszem tésztát, mert nagyon hizlal”

Nem igaz! Egy nagy tányér paradicsomos tészta (kb. 70-80 g durum vagy teljes kiőrlésű száraztészta valódi paradicsomszósszal, sok zöld fűszerrel) tökéletes ebéd, ráadásul sokáig eltelít, noha a kalóriatartalma nem éri el a 400 kcal-t.

10. „Lekoplalok magamról néhány kilót”

Kétségtelen, hogy ha éhezik, fogyni fog. Ám egyrészt ebbe belebetegedhet, másrészt amint visszatér a kicsivel kalóriadúsabb étrendhez, pár hét alatt visszaszed majd mindent. A napi energiabevitele tehát minimum 1200 kcal legyen!

És a ráadás.

„Fogyni szeretnék, megyek gyúrni”

A súlyzós edzés nagyon fontos ahhoz, hogy szép, szálkás izmai legyenek, de a súlyvesztést leginkább a kardiosportágak (úszás, kocogás, futás, gyors gyaloglás) segítik. Az ideális az, ha mindkét mozgásforma szerepel az edzéstervében, a megfelelő arányban.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!