Őrizzük a legfontosabb köteléket

2018.10.18. 22:00

A magyarok hagyományosan családszerető emberek

Kutatások szerint a fiatalok családban képzelik el a jövőjüket, elsöprő többségük házasságban szeretne élni és gyermekeket nevelni.

Magyarországon alapvetően családcentrikus emberek élnek, a magyarok hagyományosan családszeretők, és fontosak számukra ezek a kötelékek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Akadémián megrendezett konferenciáján egy kutatást idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy

a magyar fiatalok számára a saját szüleik jelentik a legmegbízhatóbb információforrást,

nem az internet, a médiumok, a könyvek vagy éppen a barátaik. Ez a bizalom is azt jelzi, milyen fontosak a családi kötelékek Magyarországon – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Kutatások szerint a fiatalok családban képzelik el a jövőjüket, elsöprő többségük házasságban szeretne élni és gyermekeket nevelni, ezek az elképzelések, vágyak és tervek azonban rendre elmaradnak a valóságtól. Az államtitkár szerint ezért a kormánynak egyszerre kötelessége és felelőssége is, hogy segítse őket a családalapítással, gyermekvállalással kapcsolatos terveik megvalósításában.

Novák Katalin a mozgalom kutatásának egy másik eredményére is felhívta a figyelmet, arra, hogy

az egyetemista fiatalok az átlagosnál több gyermeket vállalnának, és sokan vannak, akik nagycsaládos életformát képzelnek el maguknak.

Kitért arra is, hogy a nyugati világban a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, ugyanakkor örömmel látják, hogy Magyarországon ez a folyamat lelassult. A pozitív változások között említette azt is, hogy a fiatalok már egy évvel korábbra tervezik az első gyermekük megszületését, mint a négy évvel korábbi ifjúságkutatás idején.

Novák Katalin felidézte a kormányzat családalapítást segítő fontosabb intézkedéseit, ezek között az gyermeknevelést tekintetbe vevő adórendszert, a gyerekeket vállaló hallgatók diákhitele visszafizetésének felfüggesztését, illetve részbeni vagy teljes elengedését, továbbá a fiatal házasok adókedvezményét, melyet már 80 ezer pár igényelt.

Közölte, tavaly egy család átlagosan 262 ezer forintot tudott megspórolni a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Az államtitkár a konferencián arról is beszámolt, hogy hétfőn lezárult a „családbarát szülészet” pályázat, melyet azzal a céllal írtak ki, hogy „a lehető legnagyobb méltósággal és a lehető leginkább pozitív élményként tudják megélni szülésüket a nők”. A csaknem 8 milliárd forint keretösszegű pályázatra mások mellett 65 szülészeti osztály jelentkezett, az országban működő 78 közül. Hozzátette: november 15-éig döntenek a pályázatokról.

Fotó: Shutterstock

A rendezvényen jelentették be, hogy

három felsőoktatási intézmény – a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem – csatlakozik a mozgalom Családbarát egyetem programjához.

Az egyetemek vezetői, miután ismertették családbarát célkitűzéseiket, illetve programjaikat, a mozgalom elnökével, Skrabski Fruzsinával aláírták a csatlakozásról szóló dokumentumot.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat Kopp Mária orvos hívta életre 2009-ben azzal a céllal, hogy megszülessenek a fiatalok által kívánt, tervezett gyermekek. A mozgalom kezdeményezésére öt éve valamennyi parlamenti frakció aláírta azt a nyilatkozatot, melyben vállalták, hogy döntéseik során támogatni fogják a gyermekvállalást.

A civil szervezet az elmúlt évtizedben egyebek mellett társkereső programokat tartott, párkapcsolati előadásokat szervezett, elindította a babazászló és a vándorbölcső mozgalmat, családi témákban egyetemi kurzusokat indított, továbbá a munka és a magánélet összeegyeztethetősége érdekében családbarát munkahely díjat alapított.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!