élő bolygó

2018.10.30. 22:20

Drasztikus mértékben csökkent a gerinces fajok száma

A Földön élő gerinces fajok populációi csaknem kétharmaddal szorultak vissza az elmúlt több mint négy évtizedben – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) világszerte kedden megjelent Élő bolygó jelentéséből (Living Planet Report).

This handout photograph taken by a camera trap on January 10, 2018, and released by Nepal's Department of National Parks and Wildlife Conservation (DNPWC) and World Wide Fund for Nature (WWF) shows a Bengal tiger in the Banke National Park some 550 kms west Nepal's capital Kathmandu. - Thousands of camera traps have helped conservationists track Nepal's wild tiger population, which has nearly doubled in recent years as the big cats claw their way back from the verge of extinction. (Photo by Handout / DNPWC / WWF / AFP) / TO GO WITH AFP STORY ANIMAL-NEPAL-CONSERVATION-TIGER,FOCUS BY PAAVAN MATHEMA -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Nepal's National Parks and Wildlife Conservation (DNPWC) and World Wide Fund for Nature (WWF) " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES /

Fotó: AFP

A kétévente megjelenő jelentés 2018-as kiadása szerint a bolygón élő halak, madarak, emlősök, kétéltűek és hüllők populációi átlagosan

60 százalékkal zsugorodtak az 1970 és 2014 közötti időszakban.

A gerinces fajok populációinak hanyatlása Dél- és Közép-Amerikában volt a legsúlyosabb, 89 százalékos.

A szakemberek szerint a drasztikus veszteség

legfőbb oka az emberi tevékenység: a természetes élőhelyek elpusztítása, a túlhalászat és a túlvadászat,

valamint a természet egyéb módokon való kizsákmányolása.

„Talán mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még tehet valamit ennek a pusztító folyamatnak a megfordításáért” – figyelmeztet a jelentés, amely szerint a következő két év a szükséges lépések megtétele szempontjából sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében.

Az elmúlt évtizedekben az emberi tevékenység pusztító hatással volt a vadvilág és az emberiség számára egyaránt fontos természeti erőforrásokra, úgy mint az óceánok, erdők, korallzátonyok, vizenyős területek és mangrove erdők.

Az Amazonas-medence 20 százaléka eltűnt ötven év alatt, miközben a Föld sekély vizű korallállományának csaknem fele odaveszett az elmúlt három évtizedben. Az élőhelyek eredeti biodiverzitása 1970-ben még 81,6 százalék volt, 2014-ben már csak 78,6 százalék. Globálisan a vizesélőhelyek 35 százaléka veszett oda. 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el.

A bolygó állapotának romló tendenciája nem véletlen:

1800 óta hétszeresére nőtt a népesség – ma már több mint 7,6 milliárd ember él a Földön -, a világgazdaság a harmincszorosára emelkedett.

A jelentés szerint a természet világszerte nagyjából 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt éves szinten az emberiségnek, miközben friss levegőt, tiszta vizet, élelmet, energiát, gyógyszert és egyéb anyagokat, termékeket biztosít számára.

A dokumentum külön kitér a beporzó rovarok szerepének fontosságára. Ezek az állatok 235-577 milliárd dollár értékű beporzó tevékenységet végeznek évente, ám az éghajlatváltozás, a mezőgazdasági gyakorlatok, a betolakodó fajok és a betegségek egyre jobban befolyásolják a számukat, a sokféleségüket és az egészségüket.

„Itt az ideje tudatosítani magukban, hogy egy mindnyájunk számára egészséges és fenntartható jövő csak egy olyan bolygón lehetséges, amelyen a természet virágzik

és, ahol az erdők, óceánok és folyók gazdag biológiai sokféleséggel bírnak” – húzta alá a jelentésben Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója. Hozzátette: „sürgősen újra kell gondolnunk, hogy miként használjuk és értékeljük a természetet kulturálisan, gazdaságilag és politikai szinten egyaránt.

A WWF szerint összefogással, tudatossággal, következetességgel és azonnali lépésekkel lehet javítani a Föld állapotán. A jelentés emlékeztet rá, hogy a világ vezetői 2020-ban fogják kiértékelni a Fenntartható Fejlődési Célok, a párizsi egyezmény és a Biológiai Sokféleség Egyezmény megvalósításában elért eredményeket, továbbá újabb célokat fognak meghatározni a biológiai sokféleség védelmében. A jelentés szerint a következő két év kulcsfontosságú lesz azon lépések megtétele szempontjából, amelyekkel a globális közösség megóvhatja és helyreállíthatja a természetet.

Borítókép: AFP / WWF / DNPWC / Handout

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!