Egymásra találunk-e újra?

2018.11.05. 08:12

A fiataloké a legmagányosabb korosztály

A 16-24 éves korosztály tagjai érzik a leginkább egyedül magukat, aminek egyik oka lehet az is, hogy a közösségi oldalakon muszáj „tökéletesnek” mutatni magukat és az életüket.

A BBC átfogó, 55 ezer embert megkérdezésével készült felmérése szerint elsősorban a fiatalok azok, akik a leggyakrabban és legintenzívebben érzik magányosnak magukat – adja hírül a csalad.hu.

Felidézik: a 16-24 éves válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy „gyakran” vagy „nagyon gyakran” magányos. Ez már önmagában is magas aránynak tűnik, különösen, ha összehasonlítjuk például a 65-74 évesek (azaz a nyugdíjasok) közötti 29 százalékkal.

Legalább ennyire elgondolkodtató az, hogy

az önmagukat magányosnak érző embereknek több Facebook-ismerősük van, mint azoknak, akik többé-kevésbé elégedettek szociális kapcsolataikkal

- hívja fel a cikk a figyelmet.

„Ha valaki a közösségi oldalakon éli szociális élete jelentős részét, az amellett, hogy azt jelzi, kiterjedt kapcsolatai vannak, azt is jelenti, hogy ettől még magányos lehet, főleg akkor, ha nem tud kapcsolódni mások tökéletesnek bemutatott életéhez” – idézi a csalad.hu a Young Minds nevű brit jótékonysági szervezet szakértőjét, aki a HuffPostnak nyilatkozott.

„A magányosság önmagában még nem jelent mentális problémát, de negatív hatása lehet, különösen, ha sokáig tart. Ez különösen a fiatalokra igaz”

– tette hozzá Matt Blow.

Érdekes még, hogy a megkérdezettek egyharmada szerint a magány nem feltétlenül jelent fizikai egyedüllétet, azaz társaságban is lehet magányos valaki, míg tízből négy megkérdezett azt mondta, a magány alkalomadtán pozitív tapasztalat lehet.

„Számomra a legérdekesebb megállapítás az, hogy kedvesebbnek kell magunkhoz lennünk, amikor távol érezzük magunkat másoktól, miközben több lehetséges megoldás is van a magány kezelésére” – jegyezte meg a felmérést vezető Pamela Qualter, a University of Manchester pszichológia professzora.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!