nagy segítség

2018.12.17. 18:02

Már száz Mol-kúton érhetők el az ingyenes chipleolvasók

Az országos hálózatnak köszönhetően könnyebben beazonosíthatók az elkóborolt kutyák.

A program májusi indulása óta 235 kutyát sikerült azonosítani a benzinkutakon elhelyezett leolvasók segítségével, és ezek közül szinte mindegyik azonosított kutya haza is került a gazdájához – áll a vállalat közleményében.

Mint írják, az ünnepek idején, elsősorban a szilveszteri tűzijátékok miatt drasztikusan megnő az elszökött kutyák száma, hiszen az erős fény- és hanghatás sokkolóan hat az állatokra, akik emiatt rémülten elkóborolnak. Becslések szerint tavaly az év utolsó napján 1000 állat hagyta el otthonát, többségük soha nem jutott haza. A legnagyobb százalékban azok a kutyák kerülnek meg, amelyek rendelkeznek mikrochippel.

A vállalat májusban kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal.

Fél év alatt több mint 370 kutyát vittek be azonosítani a töltőállomásokra, sok állatban nem volt chip, de amelyekben igen, szinte kivétel nélkül hazakerültek.

Kilenc kutya a chip ellenére sem jutott haza, mivel a szerkezet elévült adatokat tartalmazott.

Az állatvédők felhívják a figyelmet arra, hogy az év végéhez közeledve lehetőség szerint legalább este 6 és másnap reggel 6 óra között engedjék be az állatokat a lakásokba, de semmiképp ne hagyják őket egyedül, a sétáknál pedig kizárólag bilétával ellátott nyakörvvel és pórázon vezessék az állatokat.

A mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!