Köretkérdés

2019.04.17. 10:40

Miért mossuk meg a rizst főzés előtt?

A köretként, főfogásként és desszertként is szívesen fogyasztott rizsnek többféle elkészítési módja van.

Forrás: Shutterstock

A rizs sok nemzet konyhájának fontos alapanyaga, és ahány hely, annyiféle elkészítési mód. Hogy érdemes-e a rizst főzése előtt megmosni, be kell-e áztatni és meddig kell főni hagyni, arról a Maszol készített összeállítást a The Guardian cikke nyomán.

Mint írják, a rizs elkészítésének módját meghatározza az adott ételtípus, illetve a különböző népek konyháinak jellegzetes szokásai is. A cikk szerint

a keleti konyhaművészetben bő vízben főzik a rizst, leszűrik és a vizet elöntik, a mediterrán, közel-keleti és latin-amerikai országokban pedig különböző hozzávalókkal (sajttal, fokhagymával) ízesítik.

Fotó: Shutterstock

Az írás szakértőt is idéz, aki szerint a fehér rizst főzés előtt érdemes hideg vízben megmosni, hogy eltávolítsuk a szemek héjának barnás maradványait, a káros anyagokat, illetve ezáltal kevésbé zsíros rizsszemekhez jutunk.

Így ráadásul kisebb az esély arra, hogy a rizs túlfőjön és összeragadjon.

A hideg vizes mosást érdemes többször is alkalmazni, amíg tiszta vizet nem kapunk. Ha azonban olyan ételt készítünk (rizotto, rizspuding), amelynek lényege a pépes állagú rizs, érdemes kihagyni a mosást. Ebben az esetben érdemes leszedegetni a barnás foltokat.

A rizsfőzés kapcsán gyakori kérdés még az áztatás.

A szakértő szerint a barna rizst főzés előtt egy napig, a fehér rizst azonban csupán fél órát kell áztatni.

Az előáztatással elkerülhetjük a fertőzéseket, ráadásul a rizs könnyebben megpuhul, kevesebb főzést igényel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!