könnyen elérhető

2019.05.12. 22:24

Már nyílik az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk

Ami nem más, mint a fekete bodza, amelyet jótékony hatásai miatt a népi gyógyászatban is előszeretettel használnak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: encierro

Erdők szélén ilyenkor nyílnak a fekete bodzabokrok sárgás-fehér, erős illatú, ernyőben csüngő virágjai. A gyógynövényként ismert bodzavirág C-vitamint, ásványi sót, pektint, flavonoidokat, nyálkaanyagot, olajokat tartalmaz. Belsőleg csak a virágot és a gyümölcsöt lehet fogyasztani, levelei mérgezőek – írja a borsonline.hu.

Gyógyhatásai

A virágból készült tea vízhajtó, izzasztó, lázcsillapító, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító, méregtelenítő, immunerősítő. Enyhíti a légúti megbetegedések, az asztma, a köhögés, a hörghurut, a szénanátha, a megfázás és az influenza tüneteit. Segít a fejfájás, a migrén, az ideggyulladás, a stressz és az ál­matlanság kezelésében.

Felhasználása belsőleg

A bodzatea íze és illata is kellemes, ihatjuk mézzel vagy ízesítés nélkül. Nátha esetén napi 2-3 csészével, minél melegebben ajánlott. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdőt veszünk, ágyba bújunk, kiizzadjuk a náthát. A népi gyógyászatban mandula- és torokgyulladás ellen tejjel leforrázva adták.

Külsőleg

A bodzateás vagy tinktúrás borogatás segít megszabadulni a narancsbőrtől. Forró fürdője a reumás betegeknek gyógyír.

Jó tudni

A fekete bodza rokona, a gyalogbodza nem fo­gyasztható, hányással-hasmenéssel járó mérgezést okozhat. Megismerhető arról, hogy nem nő 1,5 m-nél magasabbra, levelei hosszúkásak, virágai kellemetlen illatúak, mindig a szár végén lévő bogernyőt alkotnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!