ólomsúlyú probléma

2019.07.07. 17:12

Mérgezésveszély miatt nem nyitják meg a Notre-Dame előtti teret

A három hónappal ezelőtti katedrálistűzben megolvadt tetőszerkezetből rengeteg ólom szabadult fel.

Párizs, 2019. június 15. A párizsi Notre-Dame-székesegyház épülete 2019. június 15-én, a tûzvész utáni elsõ mise napján. A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én tûzvész pusztított, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetõszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, a kúp alakú huszártorony leomlott. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christophe Petit Tesson

Csaknem három hónappal a székesegyházban pusztító tűz után a legújabb vizsgálatok azt mutatták, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére még nem sikerült kellőképpen megtisztítani a teret a levegőben szálló ólomportól. A Notre-Dame tetőszerkezetében és a torony borításában sok ólom volt, amely a tűzvészben megolvadt.

A hatóságok pénteki közleménye szerint a levegőminták vizsgálata kimutatta, hogy a székesegyház környezetében lévő lakásokban már az egészségügyi határérték alatt van a levegő ólomtartalma. A téren azonban még mindig magasabb értékeket mérnek, ezért folytatják a környezet megtisztítását és újabb méréseket is végeznek majd.

A Mediapart című francia oknyomozó platform korábban arról adott hírt, hogy

a katedrális körüli levegőben szálló ólomporból a törvényes határérték százszorosát mérték,

és azzal vádolták a francia hatóságokat, hogy leplezni próbálják a problémát.

Az egészségügyi hatóságok azonban hangsúlyozták, hogy tájékoztatásuk teljesen nyitott és átlátható.

Az ólommérgezés súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, egyebek mellett károsíthatja a központi idegrendszert, a vesét, koraszülést és születési rendellenességet okozhat.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!