ősi kincs

2019.09.14. 22:19

A kuvasz a kulturális örökségünk része

Ezért biztosítani kell, hogy megfelelő körülmények között, kölcsönös tisztelet és bizalom mellett valódi, a fajta tulajdonságaihoz hű, megbízható és kiszámítható társsá válhassanak a kuvaszok – mondta az agrárminiszter.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton Tápiószentmártonban, a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián.

A tárcavezető a rendezvényen emlékeztetett, a minisztérium a genetikai erőforrások megóvásáért két évvel ezelőtt génmegőrzési stratégiát készített, amelynek része a kuvasz, valamint a további nyolc magyar ebfajta támogatása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar kutyafajták DNS-alapú származásellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi háttér fejlesztésére 65 millió forintos forrást csoportosított át – mondta.

A minisztérium emellett 50 millió forinttal támogatja a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületén keresztül a tenyésztő-szervezeteket és a magyar fajták népszerűsítését – tette hozzá Nagy István.

Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy megfelelő körülmények között, kölcsönös tisztelet és bizalom mellett valódi, a fajta tulajdonságaihoz hű, megbízható és kiszámítható társsá válhassanak a kuvaszok.

Borítókép: Egy kisfiú egy kutyával játszik a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (MKFE) klubkiállításán és tenyészszemléjén a várpalotai Thury-várban 2015. szeptember 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!