Örök

2019.11.01. 11:03

A fekete megkérdőjelezhetetlen ereje

Minden időben mindenkinek ajánlott szín.

Forrás: Shutterstock

A fekete az egyik legdominánsabb és legnépszerűbb szín az öltözködésben. De mitől ilyen népszerű? Kik viselhetik, és milyen alkalmakra ajánlott? Valóban hatással lehet a hangulatunkra? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre ad választ a Székelyhon napilap legfrissebb számának Liget mellékletében Jakab Andra divattervező – írja a Liget online változata.

A szakember elmondása szerint a fekete minden évszakban divatosnak számít, sokan azonban negatív érzelmekkel asszociálják ezt a színt, mivel a gyász jelképének tartják. Természetesen bárki életében előfordulhat, hogy egy szerette elvesztése után a gyász időszakában az öltözködését is át kell alakítania, de ma már nem is kötelező kizárólag fekete ruhákat viselni.

„A gyász a lelkünkben van, és nem az öltözködésünkben, ezért a feketét bátran helyettesíthetjük más sötétebb színekkel. Viselhetjük a sötétkék, valamint a lila különböző sötétebb árnyalatait. Utóbbi egy nagyon mély, liturgikus szín, nem véletlenül az advent és a nagyböjt színe is” – emelte ki a divattervező.

Elmondása szerint attól eltekintve, hogy a fekete a gyász, a depresszió jeleként terjedt el a köztudatban, a divat szemszögéből nézve a fekete ruhadarabok nagyon elegáns, kifinomult stílusra utalnak. Emellett különböző szubkultúrák védjegyévé is vált ez a szín, például a rockerek öltözetében többnyire csak ez dominál, viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők depresszív, folyton szomorú, gyászos hangulatú személyek.

„A fekete színű ruhadarabokat mindenki hordhatja, függetlenül attól, hogy milyen stílust képvisel. A teltebb személyeket optikailag karcsúsíthatja, viszont ez attól is függ, hogy az adott ruhadarabnak milyen a szabása. Ilyenkor figyelembe kell venni, hogy melyik testrészünk szeretnénk hangsúlyozni, vagy épp ellenkezőleg elrejteni” – hívta fel a figyelmet a divattervező.

Jakab Andra a szóban forgó szín által sugárzott hangulatról is beszélt.

Nagyon fontos – mondja –, ha feketébe öltözünk a hétköznapokon is, akkor figyeljünk arra, hogy ne tűnjünk gyászos hangulatú személynek. Ebben segítségünkre lehet a napjainkban nagyon divatosnak számító színes, mintás zoknik viselete, de feldobhatjuk fekete outfitünket egy színes zakóval, szvetterrel is.

Emellett a fekete színhez nagyon jól passzolnak a fém kiegészítők, például egy fémcsatos öv a derékon, vagy különböző ékszerek. A szakember továbbá azt is megjegyezte, hogy szinte bármilyen alkalomra lehet fekete ruhát választani, van azonban néhány kivétel, ilyen például az esküvő. Ha valaki mégis nagyon ragaszkodik a fekete ruhához, akkor ajánlott hozzá valamilyen színes kiegészítő, ami feldobja az összképet. Ez lehet egy színes öv, nyaklánc, cipő, kis táska vagy bármi más, ami színt ad az öltözetnek. Ezenkívül egy fekete alapon mintás ruha is megfelelő lehet egy ilyen alkalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!