eredményes szűrés

2020.01.28. 14:06

A prosztatarák lett a leggyakoribb daganatos betegség Nagy-Britanniában

Az eredmény részben olyan sztárok kiállásának köszönhető, mint Stephen Fry brit színész-műsorvezető és Bill Turnbull újságíró és rádiós műsorvezető, akik személyes példájukkal ösztönözték a férfiakat a szűrővizsgálaton való részvételre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: engagestock

A BBC hírportálja felidézte, hogy 2017-ben még nyolcezerrel kevesebb, mintegy 42 ezer volt a regisztrált prosztatarákos esetek száma. A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) szerint a jelentős növekedést azért mérték, mert több férfi ment el szűrővizsgálatra. Ez részben olyan sztárok kiállásának köszönhető, mint Stephen Fry brit színész-műsorvezető és Bill Turnbull újságíró és rádiós műsorvezető, akik személyes példájukkal ösztönözték a férfiakat a szűrővizsgálaton való részvételre.

A hivatalos brit adatok alapján 2018-ban 316 680 daganatos beteget diagnosztizáltak, ami napi 868 új esetet jelentett. A diagnosztizált betegek közül 49 029 szenvedett prosztatarákban, 47 476 pedig mellrákos volt.

Korábban a mellrák számított a leggyakoribb rákos megbetegedésnek Nagy-Britanniában.

A BBC korábbi műsorvezetője, Bill Turnbull 2018 márciusában hozta nyilvánosságra, hogy prosztatarákja van. Az újságíró mindenkit arra bátorított, hogy menjenek el szűrésre. Mint mondta: ha korábbi stádiumban fedezték volna fel a prosztatarákját, sokkal jobb állapotban lenne, hiszen a daganatos betegség közben már átterjedt a csontjaira is.

Stephen Fry 2018 februárjában beszélt a közönségnek arról, hogy prosztatarák-műtéten esett át. Mint mondta: szerencsére még időben diagnosztizálták, úgyhogy gyógyulóban van.

Az NHS vezetője szerint Fry és Turnbull figyelmeztetése miatt nőtt meg a szűrővizsgálatra jelentkezők száma.

Peter Johnson, a Southhamptoni Egyetem onkológus professzora hangsúlyozta, hogy a szűréssel már korai stádiumban észlelhető a betegség, amikor a kezelések hatékonyabbak és a túlélési arány a legmagasabb.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!