étel-ital

2020.01.06. 18:00

Ezek lesznek idén a legnagyobb gasztrotrendek

Könnyen lehet, hogy imádni fogjuk például a puffasztott csicseriborsót.

Forrás: Shutterstock

Mivel beköszöntött az új év, és ezzel együtt egy új időszak is, az Origo megnézte két gasztrotrend-szakértő előrejelzéseit.

Vajon mi kerül 2020-ban a bevásárlókosarakba?

Melissa Abbott és Kelly Landrieu szerint a mai modern korban az emberek szívesebben választanak olyan termékeket, amelyek hozzájárulnak az egészségükhöz.

Olyan ételeket és italokat akarunk fogyasztani, amelyek összetevőiknek köszönhetően

elősegítik testünk egészségét, az éjszakai pihenést és a másnapi energiát.

Mivel az igény megvan, az élelmiszeriparnak már csak meg kell lovagolnia a hullámot.

Így 2020-ban egyre több olyan élelmiszer megjelenésére számíthatunk, amelyeket vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítottak.

Landrieu szerint a fogyasztók továbbá imádják a gyors megoldásokat, persze csakis egészségesen. Így a friss snackek térhódítása az idei évben sem ér véget. A gyümölcsök, zöldségek és diófélék fogyasztása mellett rég megjelentek a különböző puffasztott termékek, ám a kreatív újításoknak sosem lesz vége.

A jövőben több puffasztott snack kerül majd a boltok polcaira, amelyek akár csicseriborsóból is készülhetnek.

Emellett úgy tűnik, hogy a jó zsírok is egyre inkább előtérbe kerülnek majd, ami a ketodiétának köszönhető. A keto nem újkeletű dolog, a szakértők mégis azt jósolják, hogy 2020-ban még többen választják majd életmódjuk alapjaként. Az étrend lényege, hogy az elfogyasztott élelmiszerek összetétele a következő legyen: 70% zsír, 20% fehérje és kevesebb mint 10% szénhidrát.

Egyre több figyelmet kap továbbá a mediterrán diéta és a növényi alapú étrend is.

Az előbbi szintén nem egy újhullámos táplálkozás, ugyanakkor évről évre egyre népszerűbb, a diétázók imádják. Alapja az olajbogyók, a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, az olívaolaj és a teljes értékű gabonák fogyasztása – a görög és spanyol érkezési szokások mentén.

Emellett bebizonyították, hogy a mediterrán étrend hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez.

A növényi alapú étrend nagyon hasonlít a mediterrán diétához, a különbség annyi, hogy aki e szerint táplálkozik, a legtöbb állati eredetű fehérjét igyekszik növényire cserélni.

A gluténmentes étrend miatt az alternatív lisztek piaca egyre jobban növekszik. Így lesz ez 2020-ban is. Nemcsak a rizs- és a mandulaliszt lesz előtérben, de a mák-, a napraforgómag- és a lenmagliszt is.

A célközönség ebben az esetben sem csak azokból áll, akik érzékenyek a gluténre, hanem azokból is,

akik kevesebb fehérlisztet fogyasztanának a változatosabb táplálkozás érdekében.

Úgy tűnik idén az egészséges életmódra való törekvés mellett megjelenik a világ iránti aggodalom is: egyre inkább a fenntarthatóság felé fordul az emberek érdeklődése – még inkább, mint 2019-ben.

Tavaly rengeteg húsalternatívát dobtak piacra, emellett tovább népszerűsítették a bogáralapú étrendet, és ez az innovatív fejlődés idén sem áll meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!