Táplálkozás

2020.02.17. 20:13

Három jel, hogy túl kevés szénhidrátot eszik

Hosszú távon káros lehet, ha a diétázók egyre kevesebb szénhidráttartalmú ételt raknak a tányérjukra.

Forrás: Pixabay

A diétázók körében elterjedt, hogy egyre kevesebb szénhidráttartalmú ételt raknak a tányérjukra, ez viszont hosszú távon káros lehet

írja a Bors.

Amennyiben nem szakember állítja össze az étrendet, úgy érdemes figyelni azokra a tünetekre, melyek azt jelzik, hogy túl kevés szénhidrátot eszik.

  • Étel utáni sóvárgás, rossz hangulat és nyugtalanság: ha a test nem rendelkezik elegendő szénhidráttal, energiahiány alakulhat ki és leesik a vércukorszint, ez pedig rosszkedvet, esetenként agressziót okoz.
  • Koncentráció hiánya: a szénhidrátok emésztése során glükóz keletkezik, ha ezt sokáig megvonjuk a szervezettől, úgy egyre nehezebb lesz a koncentráció és fejfájás is jelentkezhet, ráadásul a teljesítményünk is egyre inkább csökken.
  • Rossz lehelet: akik hosszú távon napi 30 grammnál kevesebb szénhidrátot fogyasztanak, azoknak a teste elsősorban a zsírkészletet kezdi el égetni, hogy energiát szerezzen. Ez úgynevezett ketonokat hoz létre, amelyektől testlégzés útján szabadul meg. Ennek jellemzően savanykás szaga van, ami a túlérett almára emlékeztet.
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!