kihívás

2020.02.12. 16:07

Újabb nyolcezres hegy meghódítására indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Április elején az Eseményhorizont elnevezésű mászócsapat két alpinistája a Makalu 8463 méteres csúcsát tervezik megmászni oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Budapest, 2020. február 12. Klein Dávid (b) és Suhajda Szilárd hegymászók a Himalája hegységben található, 8462 méter magas Makalura, a Föld 5. legmagasabb hegycsúcsára tervezett expedíciójuk részleteit ismertetik az újpesti BigWall falmászó teremben 2020. február 12-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Himalája hegységben található Makalu a Föld ötödik legmagasabb hegycsúcsa – hangsúlyozta Klein Dávid hegymászó a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a Himalája három legmagasabb hegycsúcsa közül az Annapurna (8091 méter) számít a legveszélyesebbnek, míg a technikailag legnehezebb kihívás a K2-nek (8611 méter) a megmászása. Az Annapurna csúcsát Klein Dávid érte el első magyarként 2016-ban, míg a K2-re tavaly Suhajda Szilárd jutott fel.

A legmagasabb, 8848 méteren fekvő Mount Everestet azonban eddig még nem mászta meg magyar állampolgárságú hegymászó oxigénpalack használata nélkül

- hívta fel a figyelmet Klein Dávid, kiemelve:

végső céljuk, hogy 2021-ben oxigénpalack nélkül hódítsák meg az Everest csúcsát, előtte azonban a 8463 méteres Makalura készülnek, amely számos kihívást tartogat számukra.

Klein Dávid elmondta: az idei expedíciójukban részt vesz Ács Zoltán hegymászó is, aki az alaptáborból figyeli a két hegymászó mozgását és segíti őket a mászás közben. „Ács Zoltán tapasztalt hegymászó, aki a ma élő magyar alpinisták közül egyedüliként volt hasonló magasságban pótlólagos oxigén nélkül” – tette hozzá.

Ács Zoltán, hegymászó, az alaptábor vezetője (b), Klein Dávid (k) és Suhajda Szilárd hegymászók beszélnek a tervezett expedíciójukról az újpesti BigWall falmászó teremben
Fotó: Mónus Márton / MTI

Hangsúlyozta, hogy tudják mire készülnek, ezért a mostani felkészülés során az edzéstervet, stratégiát és a mentális felkészülést is „darabjaira szedik”, elemzik, hogy az eddigi legjobb eredményeikhez hozzá tudják rakni azt a hiányzó 239, illetve 150 métert. „Olyan expedíciót kell megvalósítanunk, olyan stratégiát kell követnünk a felkészülés során és a hegyen is, ami maximalizálja a siker, és minimalizálja a tragédia esélyét” – magyarázta Klein.

„A Mount Everesttől 19 kilométerre található Makalu hírhedt meredek lejtőiről, valamint éles gerinceiről, ráadásul a csúcs előtti utolsó szakasz is technikás mászást igényel”

- mondta Suhajda Szilárd hegymászó.

Az expedíció alaptábora 5600 méteres magasságban helyezkedik majd el. Az alaptábor elérése után kezdetét veszi a magashegyi akklimatizáció és a táborlánc kiépítése: az egyes akklimatizációs körök során a hegymászók az alaptábor felett kisebb táborokat építenek majd ki. A táborokban élelmet, sátrat hagynak hátra és a táborlánc kiépítése során szervezetüket is hozzászoktatják a ritkább légkörhöz. Terveik szerint három-négy akklimatizációs kört hajtanak végre.

A csúcsmászás napján a legfelső táborból indulnak, és ide, vagy egy alsóbb táborba térnek vissza. A csúcsmászás május végén, június elején várható.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd 2013 óta másznak együtt, az Eseményhorizont csapat tagjaként pedig 2016-ban indultak először együtt nyolcezres hegy meghódítására.

Az Eseményhorizont csapatot Klein Dávid hívta életre 2002-ben, Suhajda Szilárd 2016 óta tagja. Céljuk a hazai hegymászás és a oxigénpalack nélküli mászás ügyének szolgálata, himalájai expedíciók szervezése, valamint az egészséges életmód és a mozgás fontosságának közvetítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!